“Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak” je poslovica koja karakteriše doručak kao najvažniji obrok u toku dana. Kako je onda doručak, nekada kralj obroka, postao najviše zbunjujući obrok?
Dugo se verovalo da su oni koji doručkuju vitkiji od onih koji to ne čine. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, kombinacija demonizacije omiljenih namirnica za doručak i popularnosti periodičnog posta (autofagija) narušila je njegovu reputaciju.
Situacija sa doručkom je postala žalosna, prema gastroenterologu i autorki knjiga o kuvanju, dr Salihi Mahmud-Ahmed. “Doručak je, sa nutricionističkog stanovišta, u haosu,” kaže ona i dodaje da treba imati u vidu da ništa nije crno-belo.”
Teško je sa naučne strane izvršiti analizu doručka jer to nije uniforman obrok koji svi jedu u isto vreme svakog dana, te treba biti oprezan sa izjavama o tome šta treba ili ne treba jesti, dodaje nutricionista.
“Ljudi vole da daju kategorične savete poput ‘ovo je loše, ovo je dobro’, ali bilo ko ko daje dramatične izjave o doručku gotovo uvek greši.”
Mitovi o doručku:
Mit 1: Tost ili hleb su loši za vas
Tost je brz i lak doručak, ali da li je i previše jednostavan da bi bio dobar? Tost zaslužuje rehabilitaciju, smatra nutricionista: “Integralni hleb je fantastičan izvor vlakana.” Ako izbegavate industrijski beli hleb, ništa nije loše u tostu, posebno ako je od integralnog hleba, koji može doprineti zdravlju creva. Predlaže i dodavanje proteinskih i zdravih masnih namaza poput putera od kikirikija ili domaćeg džema od malina sa dodatkom čia semenki.
Mit 2: Preskačite doručak ako želite da smršate
Iako periodičan post dobija na popularnosti, nema dokaza da preskakanje doručka pomaže u mršavljenju. Naprotiv, može dovesti do prejedanja kasnije tokom dana.
Mit 3: Ne treba jesti više od tri jaja nedeljno
Istraživanja pokazuju da holesterol iz jaja ne utiče značajno na nivo holesterola u krvi kod većine ljudi. Jaja su odličan izvor proteina i drugih hranljivih materija, ali ih je dobro kombinovati iz različitih izvora hrane.
Mit 4: Sve žitarice su pune šećera
Dok neke žitarice sadrže dodatni šećer, mnoge su dobar izvor vlakana i vitamina. Pazite na proporciju ugljenih hidrata i vlakana (na svakih 10 grama ugljenih hidrata, bar 1 gram vlakana).
Mit 5: Kaša je nezdrava
Instant kaše često sadrže šećer i aditive, ali staromodne ovsene pahuljice su odličan izvor vlakana i proteina.
Mit 6: Ne jedite voće za doručak
Iako sadrži šećere, voće je bogato vitaminima i antioksidansima. Kombinujte ga sa proteinima ili zdravim mastima da biste uravnotežili nivo glukoze.
Mit 7: Treba jesti samo kad ste gladni
Iako je intuitivna ishrana, (osluškivanje tela da jedete samo onda kad ste gladni), važna, doručak je često neophodan da bi se izbegle loše odluke o ishrani kasnije tokom dana.
Doručak je više od navike – to je prilika da započnete dan hranjivim obrokom koji podržava vaše zdravlje i energiju, piše “Telegraf”.
RTbalkan.