4. Septembra 2023.

Sedam godina nije dolazio na poslao, a primao platu

Muškarac koji je bio zaposlen kao majstor u domu za decu na području Zagreba sedam godina nije dolazio na posao i za to vreme je primao punu platu.

Međutim, moraće poslodavcu da plati ukupno 137.000 evra odštetu, odlučio je sud.

Nakon više opomena od poslodavca koji je bio nezadovoljan njegovim radom, majstor je umesto da se koriguje tužio ustanovu u kojoj je radio tvrdeći da je polno uznemiravan i diskriminisan po raznim osnovama.

Slučaj se dogodio još u novembru 2012. godine, kada je majstor prestao da dolazi na posao, a poslodavc mu je punih sedam godina, sve do decembra 2019., isplaćivao punu platu i jubilarne nagrade.

Prema pisanju hrvatskog portala Danica, njemu je u tom periodu isplaćena prosečna mesečna bruto suma u iznosu od oko 10.700 kuna. Pošto na sudu nije uspeo da dokaže da ga je poslodavac polno uznemirivao, omalovažavao, potcenjivao i diskriminisao, sud je tužbu majstora odbio u oktobru 2019. godine.

Nakon što se posle sedam godina pojavio na poslu dobio je otkaz, za koji smatra da je neopravdan i ponovo je tužio firmu.

Istovremeno i Dom je tužio majstora zbog odbijanja da vrati novac koji mu je isplaćivan kao zarada tokom sedam godina kada se nije pojavljivao na poslu.

Sudija je ovih dan odlučila da muškarac bivšem poslodavcu mora platiti više od milion kuna, odnosno oko 137.000 evra: 119.000 evra za bruto po osnovu isplaćenih zarade i 18.400 evra na ime naknade sudskih troškova. Presuda je nepravosnažna i muškarac se na nju može žaliti. Izgubi li, ukupna odšteta mogla bi dostići iznos od 150.000 evra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare