29. Augusta 2023.

Da li je istina da supružnici najčešće varaju u sedmoj godini braka?

Sedam godina (ne)vjernosti.

Čuveni film “Sedam godina vernosti” će vas sigurno nasmejati, ali postoji mogućnost i da će ostaviti gorak ukus u ustima. Ostvarenje poznato po čuvenoj sceni u kojoj vazduh iz podzemne železnice diže belu haljinu Merilin Monro, ostalo je upamćeno i po neslavnom zaključku: bračna idila nestaje nakon 7 godina zajedništva, a na njeno mesto dolaze neverstva i razvodi. Ima li istine u tome ili smo samo “poneti” filmom? Evo šta kažu istraživanja.

Razlozi za neverstvo u braku mogu biti razni – od onih da nam treba “nešto sa strane” da “začini” kolotečinu u koju smo upali, preko pitanja posvećenosti u odnosu, pa sve do nezadovoljenih emotivnih ili seksualnih potreba. Bilo kako bilo, prema mišljenju mnogih psihologa, kriza u odnosima nastupa nakon 7 godina, a u trenutku kada bračno blaženstvo ima tendenciju da nestane, rastu i sklonost ka neverstvu i/ili razvodu.

Dužina braka i stopa neverstva su povezani

Za potrebe jednog istraživanja, ispitano je 313 odraslih Izraelaca starosti između 32 i 33 godine, od kojih su svi bili heteroseksualni i u braku najmanje godinu dana. Učesnici su odgovarali na pitanja koja su se odnosila na verovatnoću neverstva partneru, a istraživači su ustanovili da postoji veza između njihovih odgovora i dužine bračnog života.

Svi učesnici istraživanja bili su podeljeni u tri grupe u zavisnosti od toga koliko su godina u bračnoj zajednici: kratki (kraće od pet godina), srednji (6 do 10 godina) i dugi brakovi (11 ili više godina), a rezultati su pokazali da je najveća verovatnoća da se neverstvo desi bila u dugim brakovima!

Sa druge strane, najverniji su bili ispitanici koji su u braku bili kratko (do pet godina), dok je srednja grupa bila u sredini. Paradoksalno ili ne, činjenica je da što je par duže bio zajedno, to je i verovatnoća da će reći da razmišljaju o prevari bila veća, objavljeno je u “Džurnal of seks risrč”.

Muškarci i žene ne varaju isto

Kod muškaraca, šanse za prevaru su rasle što je veza duže trajala, a ovaj fenomen naučnici nazivaju linearnim efektom. Međutim, kod žena je efekat bio krivolinijski – za njih je najveća verovatnoća da svog partnera prevare bila u periodu od šeste do desete godine braka, dok su manje šanse za neverstvo bile u kratkim ili dugim brakovima.

Rezultati istraživanja sugerišu da su kod žena šanse za prevaru bile veće u 7. godini braka, ali i da su se nakon toga rezultati smanjivali, da bi već u 20. ili 30. godini braka oni bili gotovo jednaki nuli. Nasuprot tome, kod muškarca je stopa neverstava varirala kroz godine: bila je visoka oko 7. godine braka, kasnije bi drastično opala, da bi posle 18. godine braka, ponovo porasla. Vodeći se ovime, muškarci koji su bili u braku 30 ili više godina zapravo su imali najveće šanse za prevaru, možda čak i veće nego u periodu oko sedme godine zajedništva.

Sedma godina braka najkritičnija

Uzimajući u obzir dobijene podatke, zaključak je da je i jednima i drugima sedma godina braka najkritičnija, uz opasku istraživača da ove informacije ipak ne treba uzimati zdravo za gotovo: studija se zasniva na verovatnoći prevare koju su sami ispitanici prijavili, a ne na tome da li su zaista prošli kroz prevaru, navedeno je u magazinu “Džornal of Meridž end famili”.

Ova neslavna statistika nije obuhvatila samo stopu neverstava u bračnoj zajednici, već se preslikala i na učestalost zahteva za razvod, a podaci američkog Biroa za popis stanovništva govore i da je prosečna dužina trajanja braka pre razvoda oko osam godina. Ovaj podatak može sugerisati i da su neverstva bračnih partnera izašla na videlo, te da su nakon avantura “sa strane” supružnici odlučili da ipak preko prevare “ne pređu”, već život nastave odvojeno.

Rezultati ne daju odgovor na glavno pitanje: Zbog čega je pik neverstva baš u sedmoj godini braka

Kada razmatramo ove podatke treba imati u vidu da veliki deo istraživanja o neverstvu ne pravi razliku između sporazumne i poligamije bez pristanka, kao i da većina potkrepljujućih podataka dolazi iz studija heteroseksualnih parova. Takođe, glavno pitanje zbog čega neverstvo dostiže vrhunac u sedmoj godini braka i dalje ostaje bez jasnog odgovora. Šta je tako posebno u toj sedmoj godini? Mišljenja su podeljena: neki tvrde da uzrok tome činjenica da ljudi žive u takozvanim sedmogodišnjim “obrascima”, dok drugi smatraju i da “faza medenog meseca” u kojoj je sve idilično, prestaje baš u tom periodu, a nepremostive razlike počinju da isplivavaju na površinu.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare