Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje redovnog profesora - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje redovnog profesora

Sebiji Izetbegović, aktuelnoj direktorici Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) i supruzi Bakira Izetbegovića, lidera SDA, zvanično je oduzeto zvanje redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ovo je odluka Senata Univerziteta u Sarajevu koji je na današnjoj 56. redovnoj sjednici stavio van snage Odluku Senata od 29. januara 2014. godine po kojem je Izetbegovićeva proglašena redovnom profesoricom za oblast ginekologije i akušerstva.

Za poništenje njenog akademskog zvanja bilo je 30 glasova za, osam suzdržanih i četiri protiv, rekao je rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj.

“Senat je na 34. vanrednoj sjednici 6. marta usvojio izvještaj Komisije, prihvatio Izvještaj o dokumentaciji, i tada je Senat poništio upis u matičnu knjigu magistranata na ime Izetbegovic Sebija. Odluka Senata je provedena. Današnje odluke o stavljanju van snage o izboru profesorice su normalan slijed i obaveza Univerziteta je da spram te odluke i tog rješenja proces dovedemo do kraja”, pojasnio je Škrijelj.

Podsjetimo, ranije je Senat Univerziteta u Sarajevu Izetbegovićevoj poništio i zvanje magistra medicinskih nauka na vanrednoj sjednici na kojoj se razmatrala analiza Komisije na osnovu prikupljene dokumentacije provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu.

Za poništenje diplome Sebije Izetbegović tada je glasalo 30 članova Senata, protiv je bilo pet, a suzdržanih je bilo šest.

Nezavisne.com

Danas objavljeno

Lajčak i Eskobar danas u Prištini

Zeljka

Jedna osoba teško povrijeđena u udesu kod Doboja

Zeljka

Poginule ćerka i unuka Trampovog donatora

Zeljka

Ostavite komentar