Kisele i slatke mandarine odlične su u kombinaciji sa sirom, posebno sa rikotom u osvježavajućem kolaču od sira. Recept za ovu ukusnu tortu ne zahteva mnogo vremena i truda, a ukus je zagarantovan.
Sastojci
- 3 šolje rikote od kravljeg mleka
- 1 šolja šećera
- 140 grama keksa
- 1/4 šolje omekšanog putera
- 5 listova želatine
- 3 mandarine ili klementine
- mahuna vanilije
- 3 kašike mleka
- 1 kašika ruma
Priprema
- Pomiješajte kekse sa omekšalim puterom i kašikom ruma.
- Smjesu rasporedite na dno kalupa obloženog papirom za pečenje, pritisnite da bude ravna površina i stavite u frižider na 20 minuta da se stegne.
- Namočite 3 lista želatine u vodi.
- Pomiješajte ricotta sir sa 3/4 šolje šećera, sjemenkama pola mahune vanilije i korom mandarine.
- Oceđeni želatin rastvoriti u 3 kašike vrelog mleka, pa dodati rikota siru i dobro izmešati. Stavite u frižider na 30 minuta.
- Smjesu od rikote izlijte u kalup za pečenje, poravnajte površinu i stavite u frižider na 2 sata, a zatim namočite još 2 lista želatina u vodu.
- Ocijedite mandarine, procijedite sok i izmjerite 1 1/4 šolje. Dodajte 1/4 šolje šećera i ostavite da sok ključa 1 minut. Skloniti sa vatre, dodati ocijeđene listiće želatine i miješati dok se potpuno ne otopi. Ostavite da se ohladi dok smesa ne počne da se zgušnjava. Po želji površinu torte od sira možete ukrasiti kriškama klementine, a zatim preliti smjesom od mandarina da prekrije cijelu površinu.
- Stavite u frižider na još 4 sata.
- Izvadite cheesecake iz frižidera i oštrim nožem prođite po ivici tepsije da se sos ne bi popucao po ivicama kada ga izvadite.