Savjeti za vlasnike pasa – anksioznost od odvajanja kod psa kada ostaje sam kod kuće - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Savjeti za vlasnike pasa – anksioznost od odvajanja kod psa kada ostaje sam kod kuće

Istraživanje koje je provelo “Agria Pet Insurance”, otkrilo je da je gotovo polovina (48%) vlasnika pasa zabrinuta zbog odvajanja od svojih ljubimaca, dok idu na posao, na kafe sa prijateljima ili prisustvuju posebnim događajima, a pas ostaje sam u kući.

Znakovi stresa koje pokazuju životinje, koje su ostavljene same uključuju lajanje, cvilenje i zavijanje, žvakanje namještaja i destruktivno ponašanje, hodanje, dahtanje, slinjenje, grebanje po vratima, nemogućnost da jedu i da se opuste. Ali važno je da se tvoj ljubimac osjeća ugodno u vlastitom društvu.

unsplash

Trenerica i biheviorista, Carolyn Menteith, objasnila je sljedeće: „Važno je da razmislimo o tome, kako se naši kućni ljubimci sami snalaze i potražimo sve znakove da su nesretni. Bilo da imate mladog kućnog ljubimca, kojeg se spremate ostaviti kod kuće prvi put da idete na posao ili na ručak sa prijateljima, ili možda imate starijeg psa kojem je potrebna pomoć, kako bi se osjećao ugodno kada boravi sam u kući, uvijek potražite savjet kvalifikovanog stručnjaka za ponašanje kućnih ljubimaca. Pomaganje kućnim ljubimcima da se osjećaju opušteno, čak i kada nismo s njima može oduzeti vrijeme i trud, ali će vam sigurno olakšati taj osjećaj grižnje savjesti, zašto psa ostavljate kod kuće da obavite nešto!”

unsplash

Idi polako, korak po korak

U vrijeme kada psu daješ večeru napusti sobu i spriječi ljubimca da te prati u stopu, uči ga komandu “Ostani”. Biće previše zainteresovan za večeru da bi se brinuo kuda ti ideš – ali imaj na umu da će mlado štene od par mjeseci, morati da obavi nuždu sat vremena nakon obroka. Ovo uči psa da se dobre stvari mogu dogoditi, čak i dok te nema u prostoriji.

Pokušaj s raspršenim granulama ili poslasticama po podu ili zamotaj granule ili postastice u dekicu ili peškir, da pas aktivira njuh i da se zabavlja dok pronalazi skrivenu hranu. Na ovaj način psi uče da se dobre stvari dešavaju čak i kada odeš  – a takođe psi tada koriste svoje instinkte sakupljanja, traženja hrane i aktiviranja čula mirisa.

Ne dozvoli svom psu da te prati svuda

Iako nam se često sviđa što nas naši psi prate gdje god da krenemo, nije dobro da misle da će nam uvijek imati stalan pristup. Pas može imati svoj krevet, ležaj, dekicu, otirač ili mjesto gdje se osjeća dobro, dok ti čitaš knjigu na fotelji ili pripremaš hranu u kuhinji. Možeš i svom psu dati njegovu omiljenu poslasticu, kada kreneš iz kuće. Cilj je da lakše prihvati tvoje odsustvo, a ne da brine o tebi.

Polako, postepeno povećavaj vremenski period svog odsustva od kuće

Kada je štene malo, vježbaj prvo kratke vremenske periode s njim da ga ostaviš samog kod kuće. Na primjer ostavi mu omiljenu poslasticu ili neku igračku napunjenu poslasticama, otiđi na 15 minuta u prodavnciu ili na kafu, sljedeći put povećaj vrijeme odsustva na pola sat, pa na sat, pa na dva sata, pa na 3 sata, pa na 5 sati, itd. Gledaj da pas ne bude sam duže od 6-8 sati i zbog obavljanja nužde i zbog njegove psihe, jer psi su društvena bića i žele društvo.

Traži pomoć stručnjaka

Ukoliko ovi savjeti ne pomognu, obrati se ovlaštenom stručnjaku za ponašanje šasa sa iskustvom u radu sa psima.

Izvor: scotsman.com

Danas objavljeno

Žizel Bundšen prvi put javno progovorila o ovoj temi- ”Nije sve tako crno i belo”

Zeljka

Kako se njeguju AFRIČKE LJUBIČICE: Jedan korak posebno važan kako bi biljka cvjetala cijele godine

Zeljka

Ni crno tržište im nije bilo strano, samo da napune muzej – Metropoliten

Zeljka

Ostavite komentar