Savjet ministara podržao projekat medicinskog kompleksa Banjaluka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Savjet ministara podržao projekat medicinskog kompleksa Banjaluka

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog ugovora o finansiranju između BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke za Projekat medicinskog kompleksa u Banjaluci, vrijedan 75 miliona evra.

Cilj projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjaluci, koji se sastoji od Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Univerziteta u Banjaluci i Centra za obrazovanje i istraživanje, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Dio projekta je medicinski kampus koji obuhvata Medicinski fakultet i Centar za obrazovanje i usavršavanje, a uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta 1.400 studenata.

Projekat podržava prvu fazu dugoročnog plana infrastrukturnog razvoja ovog kompleksa za pružanja visokokvalitetne zdravstvene njege i usluga medicinskog obrazovanja za potrebe građana.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na Republiku Srpsku.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 105,783 miliona evra, od čega je kredit EIB-a 75 miliona evra, a domaća kontribucija i drugi izvori finansiranja iznose 30,78 miliona evra.

Planirano je da projekt bude realizovan do kraja januara 2029. godine.

Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

Savjet ministara prihvatio je jednoglasno inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat unapređenja kvaliteta vazduha u BiH, vrijedan 50 miliona dolara.

Cilj ovog projekta je smanjenje emisija zagađivača vazduha i štetnih gasova u sektorima grijanja stambenih objekata i prometa u Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom, na osnovu izražene želje da učestvuju u ovom projektu.

Јedna od komponenti ovog projekta, koja se odnosi na zelenu urbanu mobilnost za podršku tranziciji prometnog sektora prema niskim emisijama, biće sprovedena u Kantonu Sarajevo, kao najvećem urbanom području u BiH.

Uz konsultacije sa vlastima Federacije BiH i Republike Srpske, ovaj projekat će se prvo fokusirati na Federaciju BiH.

Savjet ministara jednoglasno je utvrdio Prijedlog memoranduma o saradnji na formiranju Stalne transnacionalne mreže za bezbjednost plovidbe, sa informacijom Ministarstva komunikacija i transporta o njegovoj pripremi, čime se intenzivira saradnja zemalja Јadransko-jonske regiona.

– Memorandum su prethodno usaglasili i predložili svi učesnici u projektu EUREKA u okviru saradnje zemalja Јadransko-jonske regiona /BiH, Hrvatska, Italija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Slovenija/, s ciljem povećanja pomorske bezbjednosti – saopšteno je iz Savjeta ministara.

RTRS.

Danas objavljeno

Trebinje: Uhapšeno lice osumnjičeno za pet krivičnih djela

M.

Počelo suđenje u predmetu “Skaj”: Načelnik MUP-a Srpske prvi na klupi za svjedoke

M.

U inat sankcijama: Rusija razvila prvi dron sa termovizijskom kamerom i sistemom za nadzor

M.

Ostavite komentar