26. Februara 2024.

Savjet Evrope produžio sankcije Bjelorusiji za još godinu dana

Pojedinačne restriktivne mjere uključuju zamrzavanje finansijskih sredstava i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje, a fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja u zemlje EU

Savet Evrope danas je doneo odluku o produženju restriktivnih mera u Belorusiji za još godinu dana, odnosno do 28. februara 2025, a odluka je doneta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mera, saopšteno je danas iz Saveta.

Mere su produžene na još godinu dana zbog, kako se navodi, “drastičnog pogoršanja stanja ljudskih prava u Belorusiji”, kao i “stalne umešanosti te zemlje” u sukob Rusije i Ukrajine.

“Od avgusta 2020, EU je uvela nekoliko uzastopnih rundi individualnih i sankcija upućenih za celokupne sektore, protiv onih koji su odgovorni za unutrašnju represiju i kršenje ljudskih prava u Belorusiji, i u kontekstu beloruskog učešća u ratu Rusije protiv Ukrajine. Ovim merama EU signalizira odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo delovanje i podrška režimu i Rusiji imaju svoju cenu”, navodi se u saopštenju.

Pojedinačne restriktivne mere uključuju zamrzavanje finansijskih sredstava i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje, a fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja u zemlje EU.

Na spisku sankcionisanih trenutno su 233 oosbe, uključujući beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kao i 37 entiteta.

“Belorusija takođe ostaje predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu i drugima”, saopšteno je iz Saveta Evrope.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare