19. Maja 2023.

Sava u blagom rastu: Vodeni talas pristiže iz Slovenije i Hrvatske

Na Savi se bilježi blagi rast vodostaja kao posljedica vodenog talasa koji pristiže iz Slovenije i Hrvatske i pritoka rijeke Save na našem području.

Na vodomjernoj stanici Gradiška izmjeren je vodostaj rijeke Save od 706 centimetra čime je premašena kota redovne odbrane od poplava koja iznosi 700 cm. Prema prognoznim modelima, u naredna dva dana očekuje se dalji blagi rast vodostaja rijeke Save na mjernim mjestima u Republici Srpskoj.

Vodostaj Une i Sane je u opadanju. Na vodomjernoj stanici u Novom Gradu izmjeren je vodostaj Une od 462 centimetra, što je i dalje vrijednost iznad kote redovne odbrane od poplava, ali sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Na vodomjernoj stanici u Prijedoru izmjeren je vodostaj Sane od 367 cm, što je vrijednost ispod kote redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Na rijeci Vrbas i dalje se bilježe povišeni vodostaji, ali sa tendencijom stagnacije i opadanja u narednim danima, u vrijednostima zavisno od režima rada HE Bočac.Situacija na ostalim glavnim vodotocima u Republici Srpskoj u slivovima Save i Trebišnjice je stabilna.

Iz “Voda” podsjećaju da su i dalje na snazi mjere vanredne odbrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni i mjere redovne odbrane od poplava za poplavno područje Lijevče polja i Srbačko-nožičke ravni.

srpskainfo.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare