Na sljedećoj listi je navedeno 24 najboljih sendviča iz različitih zemalja, a svaki ima nešto posebno što obeležava njegovo “mjesto porekla”.
Interesantno je da naizgled jednostavan obrok, poput sendviča, može da ima toliko varijacija u načinu pripreme i ukusima. To upravo pokazuje sledeća lista od 24 sendviča, koju je sastavio Si-En-En Travel, iz različitih delova sveta – od Meksika do Vijetnama.
Torta Ahogada, Meksiko
Prvo mesto zauzima ovaj “natopljeni” sendvič, koji je najpopularnija ulična hrana u Gvadalahari, glavnom gradu meksičke države Halisko. Seckana svinjetina se stavlja u hrskavi hleb, a zatim se utopi u začinjen crveni sos. Ovo je navodno slučajno postala tradicija, kada je sendvič jednom prilikom slučajno upao u sos.
Tramezini, Italija
Iako je poreklom iz Torina, Venecija je ovaj popularni sendvič podigla na viši nivo. Beli hleb se seče u trouglovima i mogu se kombinovati različiti sastojci – od maslina i tunjevine, do kuvanih jaja, povrća, slojeva pršute… Barovi širom Venecije služe tramezini sendviče u vreme ručka, tako da mogu biti dobar obrok, posebno uz čašu vina.
Šaurma, Bliski istok
Ime šaurma potiče od arapske reči za “okretanje”, što ukazuje na to kako se ovo omiljeno mesno punjenje za ovaj sendvič peče na vertikalnom ražnju. Šaurma se proširila na Mediteran i Evropu, tako da su iz nje nastale različite verzije, poput girosa iz Grčke.
Iako postoji mnogo varijacija ove popularne ulične hrane, njena osnova je začinjeno meso sa roštilja (obično piletina, svinjetina ili govedina), izrezano sa roštilja i ubačeno pita hleb, preliveno prilozima kao što su paradajz, luk, sosevi…
Pambazo, Meksiko
Možda vam tortilje prvo padaju na pamet kada je u pitanju Meksiko, ali jedan od najpoznatijih uličnih specijaliteta je pambazo, iz Verakruza i Pueble, za koji se kaže da je inspirisan oblikom meksičkog vulkana. Pambazo je ime crvenog hleba koji se koristi, koji dobije specifičnu boju kada se umoči u gvahilo sos. Glavni sastojci su krompir, meksički ćorizo, zelena salata, sir i kajmak.
Ban mi, Vijetnam
Ovaj francuski sendvčič od bageta su Vijetnamci interpretirali po svom ukusu. Ban mi se sada prodaje iz kolica za hranu na skoro svakom uglu ulice u gradu Ho Ši Minu, ali i širom Vijetnama. Veoma je voljen i van granica zemlje.
Klasična verzija je na bazi svinjetine, to jest uključuje svinjski rolat u vijetnamskom stilu), zajedno sa iseckanom kiselom šargarepom, ukiseljenim daikonom, listovima korijandera, majonezom i drugim sastojcima. Takođe možete pronaći varijacije sa tofuom i tanko isečenom piletinom. Ukus je hrskav, svež, pikantan.
Kompletna lista najboljih sendviča na svetu:
- Torta Ahogada, Meksiko
- Tramezini, Italija
- Šavarma, Bliski istok
- Pambazo, Meksiko
- Ban mi, Vijetnam
- Mufaleta, Nju Orleans, SAD
- Čivito, Urugvaj
- Pan banja (Pan bagnat), Francuska
- Smorbrod, Danska
- Spatlo, Južna Afrika
- Montrealski sendvič sa dimljenim mesom, Kanada
- Poboj, Nju Orleans, SAD
- Frikase, Tunis
- Kubanski sendvič, Kuba/Sad
- Sendvič sa krastavcem, Engleska
- Čip bati, Engleska
- Kacu sando, Japan
- Ruben, SAD
- Krok mesje, Francuska
- Fili čizstejk, Filadelfija SAD
- Brođe hering, Holandija
- Falafel pita, Bliski istok
- Čoripan, Argentina
- Lobster rol, Nova Engleska, SAD