24. Maja 2023.

“Saudijci sposobni da organizuju Mundijal – potrebni su im glasovi”

Nagoveštaji na ovu temu odavno postoje, a kako ide vreme, polako stižu i potvrde da se tako nešto i sprema u najvećoj i najmoćnijoj državi Bliskog Istoka.

Saudijci su ubeđeni da će, uz suorganizaciju sa partnerskim državama, dobiti domaćinstvo najvećeg fudbalskog takmičenja na svetu.

Saudijska Arabija dolazi i mi smo u procesu koordinacije sa ostalim Konfederacijama i FIFA za domaćinstvo Svetskog prvenstva 2030. ili 2034. godine, u dogovoru sa svima, tako da, kada se kandidatura preda, bićemo najmanje 90% sigurni”, izjavio je predsednik Azijske Fudbalske Federacije (AFC), Salman ben Ibrahim al-Khalifa, inače član kraljevske porodice Bahreina.

Kaže da će sada biti potrebno da se radi na povećanju broja glasova za kandidaturu Saudijske Arabije – jer ih trenutno nema dovoljno.

“Mislim da je Saudijska Arabija zemlja sposobna da bude domaćin takvog turnira, ali moramo da izaberemo pravo vreme, 2030. ili 2034. Ali pitanje nije samo u vezi sa Azijskom konfederacijom. Imamo 47 glasova, a Za dobijanje domaćinstva Svetskog prvenstva potrebno je više od 110 glasova. Moramo imati podršku drugih kontinenata – kaže Al-Kalifa.

Za domaćinsto Mundijala 2030. godine zajedničke kandidature su već podneli Maroko-Španija-Portugalija i južnoamerički kvartet Argentina-Čile-Paragvaj-Urugvaj.

Plan Saudijaca je da zajedno sa Grčkom i Egiptom podnesu kandidaturu, ali je ta ideja i dalje samo na priči.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare