17. Februara 2023.

Sasunov kodeks na aukciji, najstariji primerak Starog zaveta mogao bi da vredi 50 miliona dolara

Najranija i najkompletnija kopija Starog zaveta, odnosno Tanaha, zapravo je knjiga poznata kao Sasunov kodeks, nazvana po njegovom modernom vlasniku Davidu Solomonu Sasunu, istaknutom i strastvenom kolekcionaru judejskih i hebrejskih rukopisa.

Datira iz kasnog 9. ili ranog 10. veka, Sasunov kodeks sadrži sve 24 knjige Starog zaveta i nedostaje mu samo 12 listova, a stariji je više od jednog veka od najranije kompletne kopije Starog zaveta – Lenjingradskog kodeksa.

Sasunov kodeks mogao bi da postane najvredniji istorijski dokument koji je ikada prodat na aukciji. Inače, aukcija je zakazana u „Sotbiju“ u Njujorku za 16. maj 2023. godine. Procena je da vredi između 30 i 50 miliona dolara.

Stari zavet je sveti, temeljni tekst za narode širom sveta. Hrišćani i muslimani poštuju tekstove jer uče da su Tora i psalmi božansko otkrivene knjige. Stari zavet je verovatno najuticajnija knjiga u ljudskoj istoriji i temelj zapadne civilizacije“, rekao je Šeron Liberman Minc, viši stručnjak za judaiku u „Sotbijevom“ odeljenju za knjige i rukopise.

Vredniji i od primerka Ustava SAD

Pre više od 1.000 godina, posle sedam vekova „tišine“, izrada hebrejskih rukopisa doživela je novi procvat. Poslednji od Svitaka sa Mrtvog mora, najvažnijeg od drevnih judejskih rukopisa, datira iz 1. veka nove ere, a tek stotinama godina kasnije, početkom ranog srednjeg veka, učenjaci poznati kao Mazoreti počeli su da stvaraju standardizovani tekst Starog zaveta.Sasunov kodeksSasunov kodeks

Jedan od najpoznatijih primeraka koji je ovaj projekat iznedrio je Kodeks iz Alepa, sastavljen oko 930. godine. Kasnije ga je kompletirao mazoretskim beleškama Aron ben Mozes ben Ašer, eminentni učenjak koji je ispravio Kodeks da bi se slagao sa tradicionalnim načinom kako su reči bile zapisivane i treba da budu izgovarane i akcentovane.

Kodeks iz Alepa je kasnije služio kao primer za pisare da provere da li su pravilno kopirali Bibliju. Do danas, nažalost, manje od 300 od ukupno 487 je preživelo.

Sasunov kodeks će pre prodaje u Njujorku biti dostupan za javnost, prvi put posle 40 godina, u „Sotbiju“ u Londonu, a zatim će biti izložen u Tel Avivu, Dalasu, Los Anđelesu.

U novembru 2021. godine aukcijska kuća „Sotbi“ prodala je jedan od prvih primeraka američkog ustava za 43 miliona dolara, što je rekordna cena za istorijski rukopis.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare