17. Marta 2024.

Sastav ove namirnice ne sadrži ništa hranjivo i zdravo, izbacite je iz upotrebe što prije

Nudle spadaju u jednu od najpopularnijih namirnica u azijskoj kuhinji, prije svega zahvaljujući jednostavnoj pripremi, niskoj cijeni i privlačnom ukusu.

Međutim, sve češće se čuje da nudle nisu zdrave, a čak je nedavno jedan indonežanski gigant bio primoran da povuče sa tržišta svoj proizvod sa ukusom piletine.

Naime, zdravstveni zvaničnici su u njima otkrili supstanca koja potencijalno izaziva rak. Da li su zaista nudle toliko štetne danas nam otkriva nutricionistkinja i dijetetičarka Anita Alterov.

Svi već znamo koliko su pojačivači ukusa štetni i da delujući na receptore u mozgu izazivaju zavisnost od hrane, ali kod nudli je posebno problematičan veliki procenat ugljenih hidrata i zato mogu izazvati probleme sa zdravljem i povećanje telesne mase.

Zato Anita kao mnogo bolje i zdravije rešenje predlaže pripremanje domaće testenine u kombinaciji sa proverenim namirnicama.

“Radije bih preporučila neku drugu vrstu testenina, koje mogu jako brzo da se spreme sa prilogom od mesa i povrća, jer tako znate šta ste uneli od namirnica. Za sve sve obroke postoje zdrave zamene, koje se brzo pripremaju. Pripremom obroka kod kuće uvek znate da ste uneli kvalitetan i nutritivno bogat obrok”, zaključuje nutricionistkinja.

Instant nudle nisu najgora moguća stvar po vas na svetu. Ali ako ih jedete svaku noć, verovatno ćete se ugojiti, naredno jutro osećati mlitavo i letargično, a možda ćete čak imati problema sa raspoloženjem i koncentracijom. Kako postoji mogućnost da izazovu teška zdravstvena stanja poput dijabetesa, bolje je da se uvek odlučujete za zdraviju alternativu.

Foto: Anna_Pustynnikova/Shutterstock

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare