Sastanak Vučića i Kurtija 18. marta u Ohridu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sastanak Vučića i Kurtija 18. marta u Ohridu

Naredni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija biće održan 18. marta u Ohridu, uz posredstvo EU, potvrdio je u Briselu visoki zvaničnik EU.

“EU od sastanka očekuje dogovor o planu za implementaciju, koji je neodvojivi deo evropskog predloga sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, naveo je zvaničnik, naglasivši da je formiranje Zajednice srpskih opština “bio i ostao najteži deo razgovora”.Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu (arhivska fotografija)

Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu (arhivska fotografija)

Evropski funkcioner je naveo da je cilj razgovora u Ohridu zaključivanje dogovora o implementaciji, a ako to ne bude moguće, biće jasno da li je to zbog opstrukcije neke od strana ili zato što je potrebno još rada na sporazumu.

Dodao je i da će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj o rezultatima razgovora izvestiti lidere EU na samitu 23. i 24. marta.

“Bez dogovora o implementaciji, evropski plan bi bio samo neobavezujuća politička deklaracija”, navode u Briselu, ističući da će oba “integralna” dela predloga o normalizaciji biti potpisana na kraju procesa, čime će postati pravno obavezujući sporazum za obe strane.

Razgovori o Zajednici srpskih opština i dalje su vrlo osetljivo pitanje na Kosovu i Metohiji i nisu daleko odmakli, navodi zvaničnik.

“Naš stav je da sporazum o Zajednici, postignut još pre 10 godina, mora da bude primenjen. Kosovo treba da promeni narativ o ovom pitanju. U Evropi postoji bar 16 modela koji bi mogli da posluže kao primer i inspiracija”, ističu predstavnici EU.

Zvaničnik EU nije želeo da komentariše različite interpretacije sastanka koje su u medijima dali Vučić i Kurti, navodeći da je važno ono što su lideri rekli na samom sastanku.

“Sporazum je prihvaćen, ali bez dogovora o implementaciji ne vredi mnogo. Od Beograda i Prištine smo tražili da, u međuvremenu, budu umereni i uzdrže se komentara koji bi otežali sledeći sastanak”, naveo je zvaničnik EU.

RTS.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.mart 2023. godine

Vanja A

List Gardijan i njegove veze sa ropstvom: Šta su istraživači otkrili i šta je sledeće?

M.

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Ostavite komentar