17. Aprila 2023.

Sastanak u Sarajevu o formiranju vlasti FBiH

Lendo je u pozivu upućenom Izetbegoviću, kao i liderima HDZ-a BiH Draganu Čoviću i SDP-a Nerminu Nikšiću, te predsjednici FBiH Lidiji Bradari i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, naveo da im se obraća povodom činjenice da je 6. aprila istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH.

Čović je na ovaj poziv odgovorio da su partneri poznati, da su pregovori završeni i da se sastanku neće odazvati.

Nikšić je u pismu Lendi naveo da ne može pozitivno odgovoriti na poziv za sastanak, jer u ustavnim ili zakonskim ovlaštenjima i odredbama ne postoji osnova za sazivanje i održavanje tog susreta.

On je podsjetio da je parlamentarna većina u skladu sa Ustavom izabrala listu za predsjednika i potpredsjednike FBiH, a zatim i predsjednika entiteta između tri kandidata.

  • Želim naglasiti kako je procedura donošenja odluke o imenovanju Vlade u potpunosti ispoštovana – istakao je Nikšić i dodao da je parlamentarna većina utvrdila prijedlog kandidata za premijera, koji je nakon toga predložio sastav Vlade FBiH predsjednici FBiH.

On je napomenuo da su uz prijedlog dostavljeni i potpisi većine poslanika Parlamenta FBiH koji podržavaju predloženi sastav Vlade i kandidata za premijera FBiH, te da je usaglašen i program rada buduće Vlade FBiH.

Nikšić je napomenuo da je sve urađeno u ustavnom roku od 30 dana.

  • Na taj način je jasno dokazano da postoji parlamentarna većina koja podržava imenovanje nove Vlade FBiH, te koja je među sobom usaglasila osnovne ciljeve i mjere rada za mandatni period od 2022-2026. godine – naveo je Nikšić.

On je istakao da je Lendo odlučio da ne da saglasnost na imenovanje Vlade u zakonskom roku, iako su ispunjeni svi formalni Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH definisani uslovi za imenovanje i potvrđivanje nove Vlade FBiH, pa i više od toga.

  • U istom tom periodu, niste predložili bilo kakav eventualni alternativni prijedlog, a pri tome ste svaku priliku iskoristili da istaknete kako nećete potpisati saglasnost na imenovanje Vlade u kojoj nisu predstavnici stranke čiji ste član – naveo je Nikšić.

Istakao je da smatra bespredmetnim i suvišnim održavanje sastanka Lende sa predsjednicima tri stranke, jer to ne pada u okvir Lendinih ustavnih nadležnosti, niti postoji zakonsko utemeljenje za takvo nešto.

  • Valja se podsjetiti da je BiH parlamentarna demokratija, a ne plemenska partitokratija – poručio je Nikšić i pozvao Lendu da dostavi saglasnost na Vladu FBiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare