4. Septembra 2023.

Sastanak Putina i Erdogana: Milion tona žita za najsiromašnije; rublja i lira umjesto dolara

Nova inicijativa Rusije, Turske i Katara za dobavljanje hrane najsiromašnijim afričkim zemljama nije alternativa crnomorskom Sporazumu o žitu, iz kog je Rusija bila naterana da istupi, rekao je Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom

Rusija će, uz saradnju sa Turskom i Katarom, dopremiti milion tona žita najsiromašnijim zemljama Afrike, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.

“Uprkos svim preprekama koje se postavljaju, Rusija namerava da nastavi da izvozi hranu i đubrivo, pomogne stabilizaciji cena i poboljša situaciju u globalnoj poljoprivrednoj industriji”, rekao je Putin.

U te svrhe je predloženo da se organizuje isporuka milion tona žita iz Rusije po povlašćenoj ceni za preradu u Turskoj, a zatim besplatan transport u najsiromašnije zemlje, rekao je Putin.

“Ovde računamo i na pomoć Katara, koja je iz humanitarnih razloga spreman da podrži najsiromašnije zemlje”, dodao je on.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da je Ankara spremna da sarađuje sa Moskvom po ovom pitanju i iskoristi kapacitete svoje zemlje da preradi milion tona žita u brašno za afričke zemlje.

Kako je napomenuo, odluka Rusije da istupi iz crnomorskog Sporazuma o žitu bila je ispravna ukoliko je najveća količina izvezenog žita zaista išla u bogate zemlje. 

Ova inicijativa, međutim, ne predstavlja alternativu za crnomorski Sporazum o žitu, zato što on uključuje i Ukrajinu, istakao je Vladimir Putin. 

Rusija naterana da istupi iz Sporazuma o žitu

Rusija je bila prisiljena da napusti Sporazum zato što Zapadne zemlje odbijaju da ukinu sankcije na rusko đubrivo i hranu, i ne poštuju ruske uslove iz Sporazuma.

Rusija je bila prisiljena da napusti crnomorski Sporazum o žitu; na to su je primorali oni koji su odbili da ukinu sankcije na rusko đubrivo i hranu i nisu poštovali ruske uslove iz Sporazuma, rekao je Putin.

“To više ne može da se trpi”, rekao je ruski predsednik.

Napuštanje Sporazuma pritom nije ugrozilo bezbednost svetskog tržišta hrane, dodao je. Ima, međutim, problema u pitanju pravednosti distribucije izvezenog žita, ali to nema veze sa tzv. Sporazumom o žitu, rekao je ruski predsednik.

“Ukratko, Zapad nas je zavaravao kada je u pitanju navodna humanitarna priroda sporazuma, pošto je više od 70 odsto od 32,8 miliona tona žita izvezenog iz Ukrajine išlo u bogate zemlje, prevashodno u Evropsku uniju. Sa druge strane, zemlje kojima je hrana preko potrebna su dobile tek tri odsto”, rekao je ruski predsednik.

Kako je istakao, Rusija će uskoro biti spremna da besplatno pošalje žito u šest afričkih zemalja, kako je dogovoreno u na samitu Rusija Afrika.

Predsednik Rusije podseća da je Moskva produžavala svoje učešće u sporazumu na molbu partnera u nekoliko navrata, iako nijednom nije ispunjen ni jedan od njenih zahteva. 

“Mi nismo protiv Sporazuma, želimo da mu se vratimo, ali uslovi Rusije moraju bili ispunjeni. Tu nema šta da se doda”, rekao je.

Napominje da koridori ne smeju biti korišćeni u vojne svrhe, kao što je ukrajinska strana činila.

Na sastanku je bilo reči i međunarodnim problemima, situaciji u Ukrajini i mirovnim inicijativama ali i o Sporazumu o žitu, rekao je Putin.

Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta su načela od kojih polazi i Rusija i Turska u pristupu rešenju sirijskog konflikta, napomenuo je ruski predsednik.

Putin: Ukrajinska kontraofanziva potpuna propast

Kontraofanziva Ukrajine nije u zaostatku, ona je poptuno propala, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, nakon sastanka u Sočiju.

Na pitanje može li se govoriti o usporenom toku ofanzive ukrajinske vojske Putin je odgovorio: “To nije usporeni tok, to je propast.”

“U svakom slučaju, danas to izgleda upravo tako. Videćemo šta će biti dalje. Nadam se da će i nadalje biti upravo tako”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da je Moskva uvek bila otvorena za pregovore sa drugom stranom. 

Rusija i Turska više trguju u rublji i liri, a manje u dolaru

Multilateralna saradnja Rusije i Turske se uspešno razvija, napomenuo je predsednik Rusije. Ekonomska razmena dveju zemalja porasla je za rekordnih 86 odsto u 2022. godini i dostigla 62 milijarde dolara u 2022. godine. Tokom prve polovine 2023. porasla je za dodatnih 4 odsto, i uviđa se trend veće upotrebe lokalnih valuta dveju zemalja, rekao je Putin.

“Sve češće koristimo nacionalne valute u razmeni a upotreba dolara se smanjuje”, rekao je Putin.

Rusija će uvek biti pouzdan dobavljač gasa, spremni smo da i dalje nastavimo saradnju, a raspoloženi smo i da preko Turske šaljemo gas za treće zelje u Evropu. U te svrhe razvijen je projekat, dodao je.

Saradnja dveju zemalja u energetskom sektoru od strateške je važnosti. “Rosatom” nastavlja da gradi prvu tursku nuklearnu elektranu, koja će imati četiri nuklearna bloka po ruskom dizajnu, napomenuo je ruski predsednik, dodao da oko 25.000 ruskih i turskih stručnjaka kako bi elektrana počela da radi u 2024. godini.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare