6. Juna 2023.

Sastanak koji mijenja sve: O čemu su razgovarali špijuni svjetskih supersila?

Takve sastanke organizuje singapurska vlada i nekoliko godina se održavaju diskretno na odvojenoj lokaciji uporedo sa bezbednosnim samitom, izjavili su izvori britanske agencije. O sastancima se ranije nije izveštavalo.

Sjedinjene Američke Države je predstavljala direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, a zastupljena je bila i Kina uprkos tenzijama između dve supersile.

Među obaveštajnim službama postoji prećutni kodeks da mogu da razgovaraju kada je formalnija i otvorenija diplomatija otežana.

Sastanku je prisustvovao i Samant Goel, šef indijske spoljne obaveštajne službe, izjavio je jedan indijski izvor.

“Sastanak je važan događaj na međunarodnom dnevnom redu u sjenci”, rekla je osoba upućena u rasprave.

“S obzirom na to koje zemlje su uključene, to nije festival zanata, već način promovisanja dubljeg razumevanja namera i rezultata”.

Taj izvor je dodao da među obaveštajnim službama postoji prećutni kodeks da mogu da razgovaraju kada je formalnija i otvorenija diplomatija otežana.

“To je veoma važan faktor u vreme napetosti, a događaj u Singapuru pomaže da se to promoviše”.

Pet Rojtersovih izvora koji su komentarisali sastanke odbili su da budu identifikovani zbog osetljivosti teme.

Portparol singapurskog ministarstva odbrane je rekao da učesnici samita Šangri-La dijalog, uključujući visoke zvaničnike obaveštajnih agencija, takođe koriste šansu da se sastanu sa svojim kolegama.

“Ministarstvo odbrane Singapura može da omogući neke od ovih bilateralnih ili multilateralnih sastanaka”, rekao je portparol.

“Učesnici smatraju da su takvi sastanci koji se održavaju na marginama (dijaloga) korisni”.

Rat u Ukrajini i transnacionalni kriminal su bili među temama razgovora u petak

SAD, Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland upravljaju mrežom “Pet očiju” u okviru koje prikupljaju i dijele širok spektar obavještajnih podataka, a njihovi obavještajni zvaničnici se često sastaju. Veći sastanci obaveštajne zajednice su ređi i gotovo nikad se o njima ne izveštava, navodi Rojters.

Iako je dostupno malo detalja o konkretnim diskusijama u Singapuru, rat u Ukrajini i transnacionalni kriminal su bili među temama razgovora u petak, rekao je jedan od izvora. Šefovi obavještajnih službi su u četvrtak veče održali neformalni sastanak.

Nije bio prisutan nijedan ruski predstavnik, rekao je jedan od izvora. Zamenik ukrajinskog ministra odbrane, Volodimir Havrilov, učestvovao je na Šangri-La dijalogu, ali je rekao da nije prisustvovao sastanku obaveštajaca.

Drugi izvor je rekao da je ton sastanka bio u duhu saradnje i da nije bilo sukobljavanja.

SAD: Saradnja od ključnog značaja

Na glavnom bezbednosnom dijalogu, više od 600 delegata iz 49 država je održalo trodnevne plenarne sednice, kao i bilateralne i multilateralne sastanke iza zatvorenih vrata u hotelu “Šangri-La”.

Premijer Australije Entoni Albaniz je održao uvodno obraćanje, a govorili su i američki sekretar odbrane Lojd Ostin, kineski ministar odbrane Li Šangfu i kolege iz Britanije, Japana, Kanade, Indonezije i Južne Koreje.

Avril Hejns je bila među zvaničnim američkim delegatima na Šangri-La dijalogu. Na raspravi o sajber bezbednosti, ona je u odgovoru na pitanje jednog kineskog vojnog oficira rekla da je saradnja između država od ključnog značaja.

“Apsolutno je ključno, čak i kada postoji nepoverenje, pa čak i kada se zapravo suočavate sa protivnicima, da i dalje pokušavate da sarađujete povodom pitanja od zajedničkog interesa, kao i da pokušate da obuzdate mogućnost eskalacije”, rekla je Hejns.

Američki zvaničnici su u petak kazali da je direktor CIA Vilijam Berns prošlog meseca posetio Kinu i razgovarao sa kineskim zvaničnicima u okviru nastojanja administracije Džoa Bajdena da pojača komunikaciju sa Pekingom.

Rat Kine i SAD bio bi “nepodnošljiva katastrofa”

Kineski ministar odbrane je na bezbednosnom samitu u nedelju rekao da bi sukob sa SAD bio “nepodnošljiva katastrofa”, ali da njegova zemlja teži dijalogu. Li je rekao da je svijet dovoljno veliki i za Kinu i za SAD i da bi dvije supersile trebalo da pokušaju da pronađu zajednički jezik. On je to izjavio nekoliko dana pošto je odbio direktne razgovore sa američkim kolegom.

“Kina i SAD imaju različite sisteme i razlikuju se na mnogo načina,” rekao je Li u prvom značajnom međunarodnom obraćanju otkad je imenovan za kineskog ministra odbrane u martu.

“Međutim, to ne bi trebalo da sprečava dve strane da traže zajednički jezik i interese za jačanje bilateralnih veza i produbljivanje saradnje”, rekao je Li.

“Nesporno je da će ozbiljan sukob ili konfrontacija između Kine i SAD biti nepodnošljiva katastrofa za svet”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare