Ako volite sarmice, ove posebne iz MasterChefa spremljene od lista koprive, sigurno će vas oduševiti i ukusom i mirisom.
Ove sarmice iz MasterChefa punjene povrćem oduševiće i najveće gurmane.
Sastojci:
Za sarmice:
– 40 grama krompira isečenih na kockice
– 40 grama šargarepe isečenih na kockice
– Pola glavice crnog luka
– 6 čeri paradajza
– 40 grama pirinča dugog zrna
– 40 grama paprike (zelena, crvena i žuta) isečenih na kockice
– So
– Biber
– Majčina dušica
– Ruzmarin
– limun
Za pire od celera:
– 300 grama korena celera
– 700 grama mleka
– Majčina dušica
– So
– Biber
– 150 grama putera
Za mlečni krem:
– 30 grama somborskog sira
– 30 grama kajmaka
– 30 grama mladog sira
– Limeta sok
– Biber
Priprema:
1. Priprema sarmica:
Oprati listove koprive osušiti ih u ubrusu i premazati limunovim sokom. Satviti pirinač u blago posoljenu vodu da se kuva. Za to vreme u tiganu propržiti luk, zatim dodati šargarepu i krompir preliti sa malo vode i ostaviti par minuta da se krčka.
Kada voda ispari dodati oljušćeni čeri paradajz, ruzmarin, majčinu dušicu i ostaviti da se malo ukrčka, nakon par minuta dodati prokuvani pirinač i sve preostale namirnice. Kuvati još par minuta i skloniti sa vatre. Kada se povrće prohladi uvijati nadev u listove koprive.
Zagrejati rernu na 200 stepeni. U zemljanoj posudi nauljiti dno, staviti 4 lista koprive, zatim sarmice i preostali nadev koji je prethodno izblendiran. Nakon toga malo premazati sarmice uljem i pokriti ih preostalim listovima koprive. Sve zajedno prekriti aluminijumskom folijom i peći u rerni oko 15 minuta.
2. Pire od celera:
Celer oljuštiti i iseći na kocke, u šerpu dodati mleko, celer, so, biber i majčinu dušicu. Kuvati dok celer ne omekša. Nakom što se celer skuvao u blender staviti kocke celera sa malo mleka, dodati puter, so i biber. Miksati sve dok pire ne dobije vazdušastu teksturu.
3.Za mlečni krem:
Pomešati sve namirnice, dodati sok od limete i biber. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.
Serviranje:
Na tanjir staviti pire od celera, dodati tri sarmice. U drugoj činiji služiti mlečni krem. Ukrasiti po želji.