27. Septembra 2025.

Sarmice od lista koprive

Ako volite sarmice, ove posebne iz MasterChefa spremljene od lista koprive, sigurno će vas oduševiti i ukusom i mirisom.

Ove sarmice iz MasterChefa punjene povrćem oduševiće i najveće gurmane.

Sastojci:

Za sarmice:

– 10 većih listova koprive

– 40 grama krompira isečenih na kockice

– 40 grama šargarepe isečenih na kockice

– Pola glavice crnog luka

– 6 čeri paradajza

– 40 grama pirinča dugog zrna

– 40 grama paprike (zelena, crvena i žuta) isečenih na kockice

– So

– Biber

– Majčina dušica

– Ruzmarin

– limun

Za pire od celera:

– 300 grama korena celera

– 700 grama mleka

– Majčina dušica

– So

– Biber

– 150 grama putera

Za mlečni krem:

– 30 grama somborskog sira

– 30 grama kajmaka

– 30 grama mladog sira

– Limeta sok

– Biber

Priprema:

1. Priprema sarmica:

Oprati listove koprive osušiti ih u ubrusu i premazati limunovim sokom. Satviti pirinač u blago posoljenu vodu da se kuva. Za to vreme u tiganu propržiti luk, zatim dodati šargarepu i krompir preliti sa malo vode i ostaviti par minuta da se krčka.

Kada voda ispari dodati oljušćeni čeri paradajz, ruzmarin, majčinu dušicu i ostaviti da se malo ukrčka, nakon par minuta dodati prokuvani pirinač i sve preostale namirnice. Kuvati još par minuta i skloniti sa vatre. Kada se povrće prohladi uvijati nadev u listove koprive.

Zagrejati rernu na 200 stepeni. U zemljanoj posudi nauljiti dno, staviti 4 lista koprive, zatim sarmice i preostali nadev koji je prethodno izblendiran. Nakon toga malo premazati sarmice uljem i pokriti ih preostalim listovima koprive. Sve zajedno prekriti aluminijumskom folijom i peći u rerni oko 15 minuta.

2. Pire od celera:

Celer oljuštiti i iseći na kocke, u šerpu dodati mleko, celer, so, biber i majčinu dušicu. Kuvati dok celer ne omekša. Nakom što se celer skuvao u blender staviti kocke celera sa malo mleka, dodati puter, so i biber. Miksati sve dok pire ne dobije vazdušastu teksturu.

3.Za mlečni krem:

Pomešati sve namirnice, dodati sok od limete i biber. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.

Serviranje:

Na tanjir staviti pire od celera, dodati tri sarmice.  U drugoj činiji služiti mlečni krem. Ukrasiti po želji. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare