11. Oktobra 2023.

Saporo povukao kandidaturu za domaćina ZOI 2030. godine

Japanski olimpijski komitet povukao je kandidaturu Saporoa za domaćina Zimskih olimpijskih igrara 2030. godine, poslije skandala o korupciji i namještenim poslovima tokom organizacije Olimpijskih igara u Tokiju.

Gradonačelnik Saporoa Kacuhiro Akimoto i predsednik Japanskog olimpijskog komiteta Jašuhiro Jamašita rekli su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tokiju da povlače kandidaturu zbog nedostatka podrške građana, čije je poverenje u velikoj meri izgubljeno zbog slučajeva korupcije u organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju, koje su održane 2021. godine.

„Nismo mogli da dobijemo razumevanje građana. Postojao je širokorasprostranjeni osećaj nelagode među građanima zbog krivičnih predmeta u vezi sa Igrama u Tokiju, ali su takođe i bili zabrinuti zbog svog finansijskog tereta organizacije Igara“, rekao je Akimoto.

Sada je Stokholm favorit za dobijanje organizacije Zimskih igara 2030. godine, a čini se da je gotovo sigurno da će Solt Lejk Siti biti izabran za domaćina 2034.

Akimoto i Jamašita su naveli da će nastaviti napore u vezi sa kandidaturom za 2034. godinu ili kasnije, ali su šanse male, a njihovi razgovori o 2034. godine smatraju se pokušajem da se spasi obraz.

Široko rasprostranjeni skandal tokom organizacije Igara u Tokiju ukaljao je olimpijski imidž u Japanu i narušio kandidaturu Saporoa.

U središtu skandala je bivši izvršni direktor moćne reklamne kompanije Dentsu Harajuki Takahaši, koji se priključio Organizacionom komitetu 2014. godine. On je koristio svoj uticaj u organizovanju sponzorstava za Igre, a sve optužbe je negirao.

Na suđenju u vezi sa podmićivanjem je 15 osoba iz pet kompanija. Organizatori su naveli da je Japan potrošio 13 milijardi dolara za organizaciju Igara u Tokiju, ali je vladina revizija navela da bi pravi iznos mogao da bude dvostruko veći.

Sportklub.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare