29. Maja 2023.

Sančez raspušta parlament nakon neuspjeha na lokalnim izborima

Pedro Sančez je tokom obraćanja naciji, koje je prenosila španska televizija, rekao da je odluku o raspuštanju parlamenta doneo imajući u vidu rezultate jučerašnjih lokalnih i regionalnih izbora.

Španski premijer je istakao da je glasanje prenelo poruku koja je iznad izbora lokalnog i regionalnog značaja.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji održanim juče, vladajuća Španska socijalistička radnička partija (PSOE) pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

Socijalisti su uspeli da ostvare tesnu pobedu u samo tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, najverovatnije, Narodna partija odnela pobedu uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.

Rezultati su pokazali da su konzervativci uspeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, dok je u regionu Madrida regionalna predsednica Izabel Dijaz Ajuso iz redova Narodne partije uspela da sačuva apsolutnu većinu.

Stranka PP je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.

Pored Sevilje, PP je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i Valensiju, kao i Kastilja-La Manču i Kanarska ostrva na kojima će konzervativci najverovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare