24. Maja 2023.

Samsungov novi OLED ekran može “pročitati” otisak prsta na bilo kojem dijelu

Južnokorejski gigant je razvio takozvani Sensor OLED Display koji može “pročitati” otisak prsta bez obzira koji dio ekrana korisnik dodirne. Većina mobilnih telefona ima senzore za otisak prsta smještene ispod ekrana kao odvojene module te rade samo u maloj određenoj zoni, no u slučaju Sensor OLED ekrana je senzor integrisan u sam panel.

S obzirom da tehnologija “čita” otisak prsta na svakom dijelu ekrana, ona se može koristiti za praćenje rada srce i mjerenje krvnog pritiska. Iz Samsunga kažu da je čak preciznija od dostupnih nosivih uređaja koji su trenutno dostupni. Za mjerenje krvnog pritiska je potrebno staviti dva prsta na ekran, nakon čega se OLED svjetlo drugačije odbija ovisno o kontrakciji i relaksaciji krvnih sudova. Nakon što se ta informacija vrati na panel, senzor je pretvara u zdravstvenu metriku.

Samsung je predstavio i Rollable Flex ekran čija se veličina povećava pet puta kada se “odmota”, a pokazan je i Flex In & Out koncept mobitela sličan Galaxyju Fold, koji se vertikalno savija prema unutra i vani. Time se eliminiše potreba za unutrašnjim ekranom, što bi moglo dovesti do tanjih preklopnih mobitela.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare