15. Aprila 2024.

Samsung svrgnuo Apple sa vrha liste najvećih proizvođača telefona na svijetu

Prema preliminarnim podacima za prvi kvartal 2024, Samsung je svrgnuo Apple i ponovo postao broj jedan na listi najvećih proizvođača pametnih telefona na svijetu

Zahvaljujući snažnoj prodaji Samsung Galaxy S24 serije telefona, južnokorejska kompanija koja stoji iza ovih uređaja ponovo je postala najveći proizvođač telefona na svetu. Tako je Samsung svrgnuo Apple sa vrha ove liste, pokazuju preliminarni podaci isporuka pametnih telefona za prvi godišnji kvartal 2024. godine.

Samsung je u 2023. godini prethodno izgubio titulu najvećeg proizvođača pametnih telefona u korist američkog giganta Apple, ali je ove godine napravio snažan povratak, a za to je najviše zaslužna njegova najnovija Galaxy S24 serija telefona koja se prodaje velikom brzinom. Taj faktor u kombinaciji sa opadanjem prodaje iPhone telefona u Kini, vratio je južnokorejskoj kompaniji titulu.

Preliminarni podaci kompanije IDC koja prati tržišne podatke, pokazuju da je Samsung isporučio 60,1 milion pametnih telefona u prvom kvartalu 2024, osvajajući 20,8 posto tržišta. Poređenja radi, kompanija je isporučila 60,5 miliona pametnih telefona u istom kvartalu prošle godine. Uprkos tome, to je opet znatno više nego 50,1 milion iPhone isporuka koje je Apple ostvario u prvom kvartalu 2024, zauzevši drugo mesto s tržišnim udelom od 17,3 posto.

Samsung svrgnuo Apple sa vrha liste najvećih proizvođača telefona na svetu

Više izveštaja tvrdi da je vodeći model južnokorejske kompanije za 2024. godinu nadmašio prošlogodišnji Galaxy S23 trend, sa rastom prodaje od 14 posto u SAD, kao i neverovatnih 28 posto u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj. I na drugim važnim tržištima, Galaxy S24 je registrovao dvocifreni rast u prvih nekoliko nedelja od lansiranja serije.

Na osnovu istih podataka, kineski Xiaomi je takođe zabeležio rast prodaje koji iznosi 33,8 procenta, isporučivši 40,8 miliona pametnih telefona i osvojivši 11,4 posto tržišta za treće mesto na listi najvećih proizvođača telefona na svetu. Verovatno da je to i zbog snažnog interesovanja potrošača za Xiaomi 14 seriju na kineskom i evropskom tržištu. Kineska kompanija je, međutim, izgubila značajan tržišni udeo tokom poslednje dve godine, ali deluje da je njena nova strategija i miks proizvoda „kliknuo“ sa potrošačima ove godine.

Transsion korporacija, inače vlasnik brendova Techno, Itel i Infinix zabeležio je definitivno najveći rast na svetu, sa prodajom koja je skočila za neverovatnih 84,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali to je u ukupnom rezultatu i dalje manja brojka isporučenih jedinica od one koju ostvaruju pomenute kompanije, pošto njene isporuke iznose 28,5 miliona telefona.

Kada je u pitanju celokupno tržište pametnih telefona, IDC tvrdi da su globalne isporuke telefona skočile na 289,4 miliona jedinica u prvom kvartalu 2024, što je rast od 7,8 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Prvi kvartal ove godine bio je ujedno i treći uzastopni kvartal u kojem su se prodaje pametnih telefona povećale, pokazujući da se tržište oporavlja od usporavanja koje je nastalo nakon pandemije COVID-19.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare