19. Jula 2023.

Samsung prvi razvio GDDR7 DRAM

Prva kompanija na svijetu koja je zvanično završila razvoj naprednog memorijskog GDDR7 DRAM čipa za narednu generaciju grafika je Samsung, sa brzinom od 32 Gbps

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung objavio je danas da je uspešno završio razvoj svog naprednog memorijskog GDDR7 DRAM čipa koji će omogućiti dodatni nivo performansi grafičkih karti. To znači da je Samsung postao pionir u industriji, jer je prvi brend na svetu koji je razvio ovu vrstu brze video memorije koja, kako tvrdi, ima rekordni propusni opseg od 1,5 TBps i brzinu prenosa podataka u rasponu do 32 Gbps.

Prošle godine smo videli da je kompanija predstavila svoje planove za razvoj napredne GDDR7 memorije za GPU i servere, a ubrzo su joj se pridružili i ostali proizvođači najavljujući svoje modele.

Danas Samsung postaje prvi koji je plan i obećanje ostvario, a čipovi ovog tipa koristiće se u oblastima koje zahtevaju izvanredne performanse u oblasti grafičkih operacija. U njih spadaju računari i gejming konzole, radne stanice, a trebalo bi da se proširi i na aplikacije veštačke inteligencije, računarstvo visokih performansi i automobilska vozila, ističu iz kompanije. Dakle sve vrste poslova u kojima se može iskoristiti prednost rada brzih grafičkih procesora (GPU) i VRAM memorije.

Mogućnosti napredne Samsung GDDR7 DRAM memorije

Novi GDDR7 DRAM ima propusni opseg od čak 1,5 TBps što je 40 posto više u odnosu na svog prethodnika GDDR6 DRAM. Iako su najave ranije govorile o maksimalnom protoku podataka od neverovatnih 36 Gbps, novi čip pruža približnu brzinu, koja je zasad svakako najveća u industriji i iznosi 32 Gbps. To ponovo dolazi kao veliko povećanje u odnosu na prošlogodišnjiih 24 Gbps koliko je omogućavao GDDR6 standard.

Čip i DDR memorija

Ovakva poboljšanja omogućena su uz pomoć PAM3 (Pulse-Amplitude Modulation) metod prenosa signala koja predstavlja novi memorijski standard sa većim propusnim opsegom. Pomoću njega se bez komplikacija šalje čak 50 posto više podataka u okviru istog ciklusa prenosa signala.

Samsung dalje tvrdi da je novi čip 20 posto energetski efikasniji od GDDR6 prethodnika jer koristi tehnologiju za uštedu energije optimizovanu za operacije velike brzine, sa opcijom upotrebe nižeg napona eksplicitno za uređaje poput laptopova.

Da bi smanjila pregrevanje, kompanija je koristila EMC (epoxy molding compound) odnosno epoksi materijal za oblikovanje sa visokom toplotnom provodljivošću kao dodatak optimizaciji IC arhitekture. Zbog toga se, dodaje kompanija, drastično smanjuje termička otpornost, za čak 70 posto u odnosu na GDDR6, što znači da novi čip omogućava stabilne performanse čak i u uslovima rada na velikim brzinama.

Nove Samsung čipove već ove godine kreću da testiraju njegovi klijenti radi verifikacije, što znači da bi Nvidia mogla da ih koristi u grafikama RTX 50 serije.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare