8. Oktobra 2023.

Samsung predstavio 4 TB verziju 990 Pro NVMe M.2 SSD-a

Otprilike godinu dana nakon što je serija 990 Pro NVMe PCIe 4.0 Samsung SSD-ova, u kapacitetima od 1 TB i 2 TB, kompanija je predstavila i novi model, kapaciteta 4 TB. To je odgovor Samsung-a na zahteve korisnika za većim kapacitetom njihovog nabržeg modela SSD-a.

Samsung 990 Pro serija je predstavljena u novembru prošle godine, pozicionirala se među najbrže SSD-ove na tržištu. Sekvencijalne brzine čitanja i pisanja ovih diskova dostigle su praktično maksimalne mogućnosti Gen 4 tehnologije, na kojoj su zasnovane. Međutim, brzine slučajnog čitanja i upisa podataka praktično su jednake brzinama koje ostvaruju noviji, Gen 5 uređaji (1.4 miliona/1.55 miliona operacija u sekundi). Samsung je naveo da su te performanse na 990 Pro seriji diskova za 40 do 55 procenata brže nego na seriji 980 Pro.

Kao i prethodnici, i verzija sa 4 TB biće u ponudi sa i bez dodatnog hladnjaka, a napravljena je po M.2 2280 specifikaciji. Cena će biti veoma prihvatljiva, 345 dolara, odnosno 355 dolara, u zavisnosti da li je uključen hladnjak. SSD je kompatibilan, kako sa desktop i laptop PC računarima, tako i sa PlayStation 5 konzolama.

S obzirom da se radi o prilično pristupačnom SSD-u, naročito uzimajući u obzir kapacitet i brzinu, izgleda da nestaju i poslednje prepreke da SSD-ovi budu primarni uređaji, čak i tamo gde postoji potreba za skladištenjem velike količine podataka u računarima i konzolama.

Izvor: ExtremeTech / PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare