21. Maja 2024.

Samsung Galaxy S25 dobija 3 nm Exynos čip koji nadmašuje Snapdragon u energetskoj efikasnosti

Novi insajderski izveštaji ukazuju da će Samsung Exynos 2500 čip koristiti 3 nm proizvodni proces, te da će on nadmašiti Snapdragon 8 Gen 4 čipset kompanije Qualcomm kada je u pitanju energetska efikasnost. Osim toga, Exynos će navodno pokretati predstojeću premijum seriju telefona kompanije, odnosno Galaxy S25 telefone.

Ranije ovog meseca, Samsung i Synopsys objavili su zajedničko saopštenje u kojem su najavili uspešnu masovnu proizvodnju prototipa dizajna 3 nm procesa. Iako saopštenje nije eksplicitno navelo, industrija veruje da će upravo 3 nm proizvodni proces čipova biti korišćen za Exynos 2500. Novi izveštaj tvrdi da će to biti slučaj za SoC koji je namenjen Galaxy S25 seriji.

Portal Business Korea dodaje da bi Exynos 2500 mogao da nadmašiti Qualcomm predstojeći proizvod, koji bi takođe trebalo da siđe sa 3 nm proizvodnih procesa. Ovo nije prvi put da čujemo ovakve tvrdnje. Dosadašnji trend je pokazao da Qualcomm čipovi uglavnom budu snažniji, dok su Exynos čipovi efikasniji u potrošnji energije.

Samsung Galaxy S25 dobija 3 nm Exynos čip koji nadmašuje Snapdragon u energetskoj efikasnosti

Deluje će se ovaj trend nastaviti jer analitičari industrije predviđaju da će „Exynos 2500 pokazati superiornu energetsku efikasnost u odnosu na najnovije Qualcomm ponude“.

Međutim, kako će se ta dva čipa stvarno upoređivati, nećemo znati dok zvanično ne stignu na tržište. Ipak, ne treba zaboraviti da će Samsung verovatno koristiti Arm Cortex-X5 jezgro u Exynos 2500 čipu, pri čemu Arm želi da Cortex-X5 bude najmoćniji CPU za pametne telefone na tržištu.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare