15. Decembra 2024.

Samo jedna čaša japanskog sakea napravljenog u svemiru može koštati pola miliona dolara

Industrija alkoholnih pića se vekovima razvija, tako da su mnogi izumeli kreativne načine pripreme i raznovrsne ukuse – ali niko do sada nije odlučio da proizvede piće tako što će sastojke prvo da pošalje u svemir. Ako jednoj japanskoj kompaniji za proizvodnju sakea to pođe za rukom, jedna boca od 100 mililitara biće ponuđena na prodaju po ceni od 100 miliona jena, ili oko 653.000 dolara.

Kompanija koja stoji iza popularnog japanskog brenda sakea Dasai, “Asahi Šuzo”, planira da pošalje svoje sastojke za sake na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), kako bi u svemiru fermentisali ovaj veoma poseban napitak.

Sake se pravi od japanskog pirinča, vode i kodžija (pirinča koji je prošao kroz saharizaciju, koji se koristi da skrob u pirinču pretvori u šećere koji se mogu fermentisati). Uglavnom je potrebno oko dva meseca da se napravi niz koraka u proizvodnji koji uključuju parenje, mešanje i fermentaciju.

Piće se ispija iz posebnih čaša za različite prilike, od venčanja do društvenih okupljanja, a nedavno se sake našao na UNESKO listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

Dasai, što na japanskom znači “festival vidre”, jedan je od najpopularnijih brendova sakea na tržištu. Pored toga, kompanija “Asahi Šuzo” stoji iza još nekoliko vrhunskih proizvoda koji su popularni među kolekcionarima (koji su spremni da potroše više hiljada dolara za jednu bocu).

Sigurno je da ovaj novi projekat privlači pažnju, ali ovaj pohod u svemir je više od samo još jednog pokušaja da se napravi neobičan sake. Kompanija se nada da će ovaj svemirski projekat pokazati kako fermentacija funkcioniše u svemiru, pa će možda jednog dana moći da prave sake na Mesecu.

“Ne postoji garancija za stopostotni uspeh”, napominje za Si-En-En Soja Juacuki, predstavnik destilerije zadužene za projekat. Dodaje da razlika u gravitaciji može da utiče na to kako će toplota da se prenosi kroz tečnost, što može da izazove drugačiji proces fermentacije u svemiru, nego na Zemlji.

“U nekoj budućnosti kada će ljudi putovati na Mesec kao turisti, ovaj projekat ima za cilj stvaranje sakea u kojem se može uživati i na Mesecu,” dodao je Juacuki. Takođe, nada se da će ova tehnologija biti od koristi i budućim svemirskim turistima koji imaju sklonost ka drugim vrstama fermentisane hrane.

“Mnoge japanske namirnice, kao što su nato pasulj i miso, su fermentisane, a ova tehnologija bi mogla da se proširi i na ovu proizvodnju”, dodaje Juetsuki. Kompanija razvija posebnu opremu za proizvodnju sakea u svemiru, a planirani datum lansiranja je krajem 2025. godine.

Foto: © ChatGPT

Izvor: RT Balkan

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare