15. Oktobra 2024.

Samo dodajte ova dva sastojka u zeleni čaj i napravićete pravu bombu za imunitet, srce i mozak!

Zeleni čaj je odličan za smanjenje upale, a začini dodatno pojačavaju njegovo antioksidativno djelovanje

Bolje spriječiti nego liječiti, poslovica je koja se nebrojeno puta pokazala istinitom. Kada govorimo o očuvanju zdravlja, posebno je važno misliti na imunitet koji služi kao štit od mnogih bolesti, a u tome nam mogu pomoći sasvim jednostavni alati.

Čaj za imunitet i mršavljenje

Jedan od mnogih je ispijanje zelenog čaja, koji sadrži visoke koncentracije katehina, posebno epigalokatehin galata (EGCG), koji se pokazao efikasnim u smanjenju upale, podržavanju kardiovaskularnog zdravlja i prevenciji određenih vrsta raka smanjenjem oksidativnog stresa. Utvrđeno je da zeleni čaj povećava oksidaciju masti tokom vježbanja, pomažući tijelu da efikasnije koristi uskladištene masti kao energiju. Štoviše, studije sugeriraju da može povećati efekte sagorijevanja masti vježbanjem do 17 posto. Ispijanje ovog čaja takođe ima koristi za naš mozak. Naime, bioaktivna jedinjenja u zelenom čaju, kao što su L-teanin i kofein, zajedno rade na poboljšanju funkcije našeg uma, uključujući pamćenje, raspoloženje i pažnju. L-teanin nas potiče da se opustimo i tako poboljšamo mentalnu jasnoću. Konzumacija zelenog čaja je takođe povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti zbog njegove sposobnosti da snizi nivo ukupnog i LDL holesterola. Antioksidansi u zelenom čaju također mogu poboljšati funkciju krvnih žila, smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Dodavanje kurkume i cimeta u zeleni čaj

Efikasnost zelenog čaja kada je u pitanju zdravlje je neupitna, međutim, dodavanje kurkume i cimeta ovom napitku dodatno pojačava njegovo dejstvo kroz sledeće:

  • Antioksidativno djelovanje

Kurkumin i cement su odlični antioksidansi, a u kombinaciji mogu povećati ukupan sadržaj antioksidansa u zelenom čaju, pomažući u borbi protiv oksidativnog stresa i imaju zaštitni učinak na stanice.

  • Protuupalni efekti

Kurkumin, ili aktivna tvar u kurkumi, jedno je od najjačih prirodnih protuupalnih sredstava koje u kombinaciji s piperinom iz crnog bibera može povećati njegovu bioraspoloživost i do 2000 posto. S druge strane, cimetu se pripisuje i protuupalno djelovanje zbog bioaktivnih spojeva kao što su cinamaldehid, cimetna kiselina i različiti polifenoli. Zajedno iu kombinaciji sa zelenim čajem, kurkumin i cimet mogu značajno pomoći u smanjenju upala u tijelu.

  • Promotori dobrog metabolizma

Prema mišljenju stručnjaka, cimet pomaže u regulaciji šećera u krvi povećavajući osjetljivost na inzulin, dok kurkuma, zbog spomenutog kurkumina, može podržati metaboličke procese, ali i povećati osjetljivost na inzulin. Kombinacija ova dva sa zelenim čajem može pomoći u regulaciji tjelesne težine i povećanju nivoa energije.

  • Prijatelji probavnog sistema

Uz pomoć protuupalnih svojstava, kurkumin također može pomoći u smirivanju probavnog trakta, smanjenju simptoma sindroma iritabilnog crijeva i održavanju zdrave crijevne sluznice. Cimet također pomaže probavu stimulirajući probavne enzime i smanjujući plinove i nadimanje, a njegova antimikrobna svojstva mogu pomoći u ravnoteži crijevnih bakterija, promovirajući ukupni zdraviji mikrobiom.

  • Zaštitnici imuniteta

Kurkuma i cimet jačaju imunološki sistem svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Aktivni spoj kurkumin može pojačati imunološki odgovor regulacijom proinflamatornih citokina, pomažući u smanjenju kronične upale koja može narušiti imunološku funkciju.

  • Protiv prehlade

Ova kombinacija je posebno korisna za sezonske bolesti poput gripe i prehlade. Kurkumin u kurkumi može smanjiti upalu nosa i podržati imunološku funkciju, dok cimet u cimetu inhibira rast patogena koji izazivaju prehladu, kao što su bakterije i virusi, potencijalno smanjujući ozbiljnost i trajanje. simptoma.

Napravite sami čaj za zdravlje

Sastojci:

  • kesica zelenog čaja
  • mali štapić cimeta,
  • 1/2 kašičice kurkume u prahu
  • čašu vode

Priprema:

Prokuhajte vodu i dodajte joj vrećicu čaja sa kurkumom u prahu ili naribanom sirovom kurkumom. Pustite da prokuha dalje, pa dodajte cimet. Kada se sastojci natopljene, poslužite čaj sa kašičicom meda.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare