Recept bogat nutrijentima koji uključuje losos, avokado, paradajz i iceberg salatu preliven laganim dresingom od limuna i kopra je više nego zadovoljavajući. Nikki objašnjava zašto trebaš jesti ovu salatu i daje uputstva korak po korak kako da je napraviš.
Benefiti za kožu i zdravlje:
Losos: pun dobrih ulja (omega-3) i vitamina E. Pomaže u smanjenju upale i odličan je za zdravlje mozga i elastičnost kože.
Avokado: više zdravih masti. Može pomoći da tvoja koža ostane hidratizirana i može pomoći u zaštiti kože od sunčevih UV zraka.
Paradajz: uparivanje dobre masti (iz avokada i ribe, na primjer) sa hranom bogatom karotenoidima (paradajz) pomaže u boljoj apsorpciji karotenoida. Karotenoidi mogu pomoći u usporavanju napredovanja bora i oštećenja od sunca.
Iceberg salata: Svježa zelena salata pomaže da se hidriramo. Zamisli to kao hrskavu i ukusnu vodu.
Sastojci:
Za salatu:
- 2 glavice svježe iceberg salate
- 1 veliki krastavac
- 1 šolja paradajza
- 1/3 šolje crvenog luka
- 1 veliki avokado
- filet lososa
- 1/3 šolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 i 1/2 limun, svježe iscijeđenog
- 2 kašike svježeg kopra (sitno isjeckati)
- Sol i biber, po ukusu
Priprema:
Losos premaži maslinovim uljem, posoli i pobiberi; peci 20 minuta (dok ne ispeče). U veću činiju za salatu dodaj isjeckanu zelenu salatu, paradajz, avokado, krastavac, crveni luk i losos. Prelij salatu dresingom.
Uživaj!
Ultra.ba