Sastojci:
- 1 konzerva slanutka
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
- ¼ kašičice soli
- ⅛ kašičice bijelog luka u prahu
- ⅛ kašičice mljevene paprike
- 3 kašike tahinija
- 3 kašike limunovog soka
- 2 kašike vode
- 1 kašičica Dijon senfa
- 1 kašičica meda
- 6 šoljica natrgane salate ili iskidanih listova kelja
- 1 ⅓ šolje sjeckanog krastavca
- 1 ⅓ šolje sjeckane rotkvice
- ½ šolje narezanih Kalamata maslina (opciono)
- ½ šolje rendanog parmezana
- 2 kašičice crnog i/ili bijelog susama, tostiranih
Priprema:
Rasporedi slanutak na papirnate ubruse; osuši. Prebaci u srednju činiju. Dodaj 1 kašiku ulja, so, bijeli luk u prahu, crni luk u prahu i biber; protresti. Rasporedi slanutak u jednom sloju u korpu friteze od 6 do 8 litara.
Peci na 190°, jednom protresući korpu dok ne porumeni, 16 do 18 minuta. (Neki slanutak će pucati.) Ostavi slanutak sa strane da se ohladi.
U međuvremenu umuti preostalu 1 kašiku ulja, tahini, limunov sok, vodu, senf i med u maloj posudi dok se dobro ne sjedine.PROČITAJ
Podijeli zelenu salatu (ili kelj) u 4 plitke zdjele. Pospi krastavcem, rotkvicama, maslinama (po želji) i parmezanom. Pospi ravnomjerno slanutak i prelij dresingom. Pospi susamom i uživaj u jelu.
Ultra.ba