10. Januara 2025.

Salata od tjestenine sa pesto umakom od oraha

Ova salata od tjestenine savršen je izbor kada tražiš obrok koji će te oduševiti svojim bogatim ukusom.

Sočni pečeni paradajz i crvene paprike daju poseban aromatičan dodir, dok povrće poput brokule ili svježih paprika možeš prilagoditi svom ukusu i sezoni. Idealna je kao lagani ručak ili prilog koji će donijeti dašak topline u zimske večeri.

Sastojci:

  • 450 g tjestenine penne
  • 125 g oraha (nasjeckanih)
  • 40 g svježeg bosiljka
  • 15 g svježeg peršuna
  • 100 g svježe naribanog parmezana
  • 1 češanj bijelog luka (narendan)
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat bibera
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 1 srednji paradajz (nasjeckati)
  • 1/2 nasjeckane pečene crvene paprike (iz tegle ili konzerve)

Priprema:

  • Skuhati tjesteninu. Isprati u hladnoj vodi i ostaviti da se ocijedi.
  • Staviti u blender bosiljak, peršun, orahe, prmezan, bijeli luk, sok od limuna, so i biber, i miksati dok se ne usitni. Dodati malo ulja.
  • Staviti pesto sos u veliku posudu i pomiješati sa tjesteninom, dodati paradajz i paprike. Još jednom dobro promiješati, kako bi se sve izjednačilo. Po želji posuti svježim bosiljkom i poslužiti.

Prijatno!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare