Sačuvaj ovaj recept za one užurbane dane tokom sedmice, kada ne stigneš da kuhaš, a stvarno bismo svi trebali pojesti nešto zdravo i – nedostavljeno.
Ako pečeš piletinu, trebaće ti nekih pola sata duže da napraviš ovu salatu, ali dobra vijest je da možeš koristit ostatke od pečenja ili ispeći pile veče prije – ionako ti treba hladno.
Ova brza salata s piletinom sadrži super sastojke avokado i baby špinat, a dressing sa gorgonzolom daje joj dozu dekadencije. Taman da malo začiniš sredinu sedmice i nagradi se što je pola posla već odrađeno.
Sastojci za salatu od piletine i avokada s dressingom od gorgonzole:
- 500 g pečene piletine (ili samo prsa, po želji), bez kože i nasjeckane na komade veličine zalogaja
- 300 g špinata
- 2 šake krutona (začinjenih po želji)
- 250 g avokada, narezanog na tanke kriške
- 100 g gorgonzole, izmrvljene na komadiće
- 1 čvrsti jogurt
- 1-2 kašike limunovog soka
- so
- biber
Pomiješaj komade piletine, špinat, krutone i kriške avokada i lagano promiješaj. Pomiješaj u odvojenoj posudi sir, jogurt, limunov sok i malo soli i bibera.
Podijeli salatu na 4-6 porcija i svaku prelij preljevom i po želji pospi sa još malo sira prije posluživanja.
Ultra.ba