A kad se hljeb umoči u sos, to je tek fantazija…
Šakšuka je tradicionalno jelo popularno na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, koje se sastoji od poširanih jaja u začinjenom paradajz sosu sa lukom, paprikom i belim lukom. Idealan je izbor za doručak, ali se može poslužiti i za ručak ili večeru, uz hleb koji se umače u ukusan sos.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 srednji crni luk, iseckan
1 crvena paprika, iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašičica mlevene paprike
1/2 kašičice kumina
1/4 kašičice čilija u prahu (po želji)
1 konzerva (400 g) iseckanog paradajza
So i biber po ukusu
4–6 jaja
Svež peršun ili korijander za dekoraciju
Priprema:
U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i papriku i pržite dok ne omekšaju, oko 5–7 minuta.
Dodajte beli luk, mlevenu papriku, kumin i čili. Pržite još minut dok začini ne zamirišu.
Dodajte iseckani paradajz, posolite i pobiberite po ukusu. Smanjite vatru i krčkajte sos 10–15 minuta dok se ne zgusne.
Napravite mala udubljenja u sosu i pažljivo razbijte jaja u ta udubljenja. Pokrijte tiganj i krčkajte dok belanca ne budu čvrsta, a žumanca još blago tečna, oko 5–8 minuta.
Pospite svežim peršunom ili korijanderom i poslužite uz hljeb.