18. Novembra 2025.

Šakšuka: Jelo popularno na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi sprema se lakše nego što mislite

A kad se hljeb umoči u sos, to je tek fantazija…

Šakšuka je tradicionalno jelo popularno na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, koje se sastoji od poširanih jaja u začinjenom paradajz sosu sa lukom, paprikom i belim lukom. Idealan je izbor za doručak, ali se može poslužiti i za ručak ili večeru, uz hleb koji se umače u ukusan sos.

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

1 srednji crni luk, iseckan

1 crvena paprika, iseckana

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašičica mlevene paprike

1/2 kašičice kumina

1/4 kašičice čilija u prahu (po želji)

1 konzerva (400 g) iseckanog paradajza

So i biber po ukusu

4–6 jaja

Svež peršun ili korijander za dekoraciju

Priprema:

U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i papriku i pržite dok ne omekšaju, oko 5–7 minuta.

Dodajte beli luk, mlevenu papriku, kumin i čili. Pržite još minut dok začini ne zamirišu.

Dodajte iseckani paradajz, posolite i pobiberite po ukusu. Smanjite vatru i krčkajte sos 10–15 minuta dok se ne zgusne.

Napravite mala udubljenja u sosu i pažljivo razbijte jaja u ta udubljenja. Pokrijte tiganj i krčkajte dok belanca ne budu čvrsta, a žumanca još blago tečna, oko 5–8 minuta.

Pospite svežim peršunom ili korijanderom i poslužite uz hljeb.

Objektiv.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare