14. Februara 2023.

Sajber kriminalaci sada zarađuju 50% manje na dark veb tržištima

Chainalysis je saopštio da su prihodi mračnog veba pali sa 3,1 milijarde dolara u 2021. na samo 1,5 milijardi dolara prošle godine, dok je prosečan dnevni prihod za sva tržišta pao sa 4,2 miliona dolara neposredno pre zatvaranja Hydre na samo 447.000 dolara odmah nakon toga.

Iako se ukupni prihodi tržišta na kojima se prodaju narkotici, hakerski alati i oružje, nisu u potpunosti oporavili, polako se vraćaju na raniji nivo zahvaljujući uspehu Mega Darknet Marketa, Blacksprut Marketa i OMG!OMG! Marketa koji se dogodio nakon zatvaranja Hydre.

Kriminalci su u sve većem broju prelazili na ove sajtove na kojima se prevashodno prodaju narkotici nakon što su oni takođe počeli da nude usluge pranja novca, kao što je to radila Hydra, navodi Chainalysis. Neki, poput OMG-a, takođe nude programe za hakovanje i ukradene podatke o kreditnim karticama.

Chainalysis primećuje neke sličnosti koje OMG ima sa Hydrom što može da znači da su njegovi administratori uključeni u projekat. To uključuje iste opcije razmene “dead drop” za prodavce i kupce, kao i deljene adrese depozita kriptovaluta.

“Centralni novčanici OMG-a šalju velike količine kriptovalute na istu grupu depozitnih adresa na visokorizičnoj berzi sa velikim prisustvom u Rusiji”, navodi se u izveštaju.

Prodavnice pojedinačnih dobavljača takođe su se pojavile kao alternativa velikim tržištima, omogućavajući prodavcima da uštede na naknadama koje bi inače išle administratorima tržišta kao što je Hydra.

Prodavnice čiji se kupci bave prevarama takođe su zabeležile kontinuirani pad tokom 2022. One su “jedinstveni segment darknet tržišta koji prodaju kompromitovane podatke kao što su ukradeni podaci o kreditnim karticama i drugi oblici ličnih identifikacionih podataka koji se mogu koristiti za prevare”, objasnio je Chainalysis.

“Ovaj pad je delimično izazvan zatvaranjem istaknutih prodavnica kao što je Bypass Shop, koji je zatvoren u martu”, navodi se u izveštaju u kome se dodaje i da je prihod Brian Dumpsa, najveće takve prodavnice, u ovoj godini takođe pao skoro na nulu u oktobru, iako je nejasno zašto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare