9. Juna 2023.

Sada je i definitivno: Spremite se, biće nepodnošljivo i to u cijelom svijetu

Nakon toga, očekuje se slabljenje uticaja El Ninja.

Takođe, stručnjaci kažu i da će 2024. zbog toga verovatno biti najtoplija godina na svetu, a uticaj El Ninja osetiće se na celoj zemaljskoj kugli.

“Novi rekord globalne temperature sledeće godine je definitivno verovatan. Zavisi koliko će El Ninjo biti veliki, ali postoje velike šanse da ćemo imati novi rekord, globalnu temperaturu 2024.”, rekao je Adam Skajf, šef dugoročnih prognoza u kompaniji “UK Met Ofis”.

Najveći strah je sata postao realnost, a to je da će El Ninjo pomoći da svet “preskoči” ključnu prekretnicu zagravanja od 1,5 stepeni Celzijusa. To će takođe uticati I na to da Australiju pogodi velika suša, jug SAD velike kiše, dok će oslabiti indijski monsun.

Mesecima su istraživači bili sve sigurniji da će se događaj El Ninjo pojaviti u Tihom okeanu. “Sada se pojačava, ima znakova u našim predviđanjima već nekoliko meseci, ali zaista izgleda da će dostići vrhunac krajem ove godine u smislu svog intenziteta”, rekao je Skajf.

Ovaj prirodni fenomen je najsnažnija fluktuacija u klimatskom sistemu bilo gde na Zemlji. El Ninjo južna oscilacija, ili ENSO, kako se pravilno naziva, i ima tri različite faze: vruću, hladnu ili neutralnu.

Vruća faza, nazvana El Ninjo, događa se svake dve do sedam godina, kada se vidi kako tople vode izlaze na površinu uz obalu Južne Amerike i šire se preko okeana gurajući značajne količine topline u atmosferu.

Rekordno tople godine, uključujući 2016., najtopliju u svetu, obično se dešavaju godinu dana nakon snažnog El Ninjo događaja.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare