3. Oktobra 2023.

Sada i zvanično: Kijev isključio mađarsku banku OTP sa liste “sponzora rata”

U banci su naveli da su uspešno “razjasnili situaciju, pobijajući najznačajnije neosnovane optužbe” kijevskog režima.

Razlozi zbog kojih je Nacionalna agencija za sprečavanje korupcije Ukrajine (NAPC) uvrstila mađarsku banku OTR na listu “međunarodnih sponzora rata” bili su pogrešni, banka ih je uspešno opovrgla i zato je isključena sa liste, saopštili su predstavnici OTP-a za “RIA Novosti”.

Naime, NAPC je isključio mađarsku banku OTP sa crne liste nakon navodnih izjava banke o obavezama po planovima vezanim za rusko tržište.

“NAPC je izneo nekoliko pogrešnih i lažnih razloga da podrži svoju prethodnu odluku da uključi OTP banku na listu”, navodi se u saopštenju, istakavši da je banka uspešno “razjasnila situaciju, pobijajući najznačajnije neosnovane optužbe”.

U banci su dodali da svaka buduća odluka moguća je samo u skladu sa aktuelnim lokalnim i međunarodnim pravilima.

Prethodno je Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NACP) saopštila da je privremeno uklonila mađarsku OTP banku sa liste “međunarodnih sponzora rata”, u pokušaju da obezbedi podršku Budimpešte za najnoviji paket vojne pomoći EU za Ukrajinu.

Agencija je 29. septembra suspendovala banci pomenuti status, ali su mađarske vlasti izjavile da to nije dovoljno za deblokadu tranše EU i zahtevale da se OTP potpuno skine sa crne liste.

Podsetimo, Budimpešta je ranije saopštila da će se protiviti finansiranju vojne pomoći Ukrajini sve dok se OTP banka nalazi na listi “sponzora rata”.

“Ne možemo da pregovaramo o novim finansijskim obavezama pre nego što se pitanje OTP ne reši”, rekao je u julu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare