14. Februara 2023.

Sada i definitivno: EU zabranila prodaju novih benzinaca i dizelaša od 2035.

Novi standardi emisije CO2 za automobile i kombije deo su zakonodavnog paketa “Spremni za 55”, a odluka je podržana sa 340 glasova za, dok je 279 bilo protiv i 21 uzdržan.

Uredbu su podržali predstavnici socijaldemokrata, zelenih i liberala u Evropskom parlamentu.

“Ova uredba podstiče proizvodnju vozila sa nultom i niskom emisijom. Ti ciljevi pružaju jasnoću automobilskoj industriji i podstiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja. Potrošačima će biti pristupačnije da kupuju i koriste vozila sa nultom emisijom, a brže će se razvijati i tržište polovnih vozila. Na taj način će održivi transport postati dostupan svima”, rekao je izvestilac kluba liberala Jan Huitema (Renew).

Tp znači da za 12 godina više neće moći da se prodaju novi automobili sa dizel i benzinskim motorima, već samo nova vozila bez štetnih emisija. Prelazni ciljevi za smanjenje štetnih emisija za 2030. su 55 odsto za automobile i 50 odsto za laka komercijalna vozila.

U praksi to znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće smeti da emituju CO2, ali automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem neće nestati sa puteva.

I posle 2035. građani će i dalje moći da voze svoje postojeće automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, pa čak i da kupuju polovne automobile na benzin i dizel.

Nakon konačnog glasanja na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, tekst još treba da formalno odobri Savet pre objavljivanja u Službenom listu EU.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare