27. Septembra 2023.

“SAD uništile Sjeverni tok kako bi zadržale uticaj u Evropi”

Zapad želi da odugovlači istragu, ali svi takvi pokušaji osuđeni su na propast, poručio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN.

Američke vlasti su odlučile da unište Severni tok kako bi zadržale uticaj u Evropi, kojoj su potrebni ruski energetski resursi, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

“U stručnoj zajednici se pojavljuje sve više dokaza da je uništavanje Severnog toka delo Vašingtona, koji je počinio ovaj nečuven zločin, vođen sebičnom željom da učvrsti dominaciju u Evropi, kojoj su preko potrebni ruski resursi”, kazao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kako je istakao, tu se ne radi o nekoj vrsti “huliganske šale”, već o terorističkom napadu koji je pogodio međunarodnu infrastrukturu gasovoda i izazvao teške ekonomske i ekološke posledice za jedan broj država.

“Ne sumnjam da ćemo ponovo čuti od naših zapadnih kolega da Rusija navodno odvlači pažnju Saveta od ozbiljnijih problema, insistiranjem da se razgovara o terorističkom napadu na Severni tok. Njihova taktika je jednostavna i razumljiva – da se odugovlači što duže, idealno još godinu, dve, tri, a onda da konstatuju da nakon toliko godina, istraga više nije moguća”, ukazao je.

Nebenzja je poručio zapadnim zemljama da na to ne gube vreme i trud i da su svi takvi pokušaji osuđeni na propast.

Ruski diplomata je istakao da će Ruska Federacija “nastaviti da se zalaže za objektivno i temeljno utvrđivanje svih okolnosti onoga što se desilo uz obavezno uključivanje ruskih istražnih organa i zainteresovanih strana, kao i privođenje pravdi nalogodavaca i izvršioca te sabotaže”.

“Za to ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju, uključujući i Savet bezbednosti”, naglasio je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare