13. Februara 2023.

SAD su sve bliže zabrani TikToka

Američki zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi Kina mogla da iskoristi zakone u svojoj zemlji da izvrši pritisak na TikTok ili kompaniju vlasnicu BiteDance da predaju kineskoj džravi podatke američkih korisnika koji bi mogli da se koriste u obaveštajne ili dezinformacione svrhe, navodi Si-En-En.

“Znamo da postoji kinesko vlasništvo nad kompanijom koja poseduje TikTok. I postoje neki ljudi u Komitetu za trgovinu koji to sada istražuju”. Videćemo dokle ćemo stići s tim”, rekao je Šumer.

TikTok je u vlasništvu BiteDance, jedne od najvećih privatnih kompanija u Kini.

Američki zakonodavci Marko Rubio, republikanski senator sa Floride, i Angus King, nezavisni iz Mejna, izjavili su prošle sedmice da se ponovo uvodi novi zakon koji ima za cilj da zabrani rad TikToka u Sjedinjenim Državama, osim ako ne prekine veze sa svojim trenutnim vlasnikom.

Kompanija TikTok je ranije negirala navode da deli podatke o korisnicima kineskoj državi, uz obrazloženje da bezbednosni tim sa sedištem u SAD odlučuje ko može da pristupi podacima američkih korisnika iz Kine.

Izvršni direktor TikToka Šu Zi Čev trebalo bi da svedoči pred Kongresom u martu, o temama koje se tiču politike privatnosti korisnika kompanije TikTok, kao i praksi vezanih za bezbednost podataka, uticaja na mlade korisnike i, kako se navodi u saopštenju Predstavničkog doma, “odnosa sa Komunističkom partijom Kine”, prenosi američka medijska kuća.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare