19. Aprila 2024.

SAD stavile veto na prijem države Palestine u UN

Sjedinjene Američke Države su stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ”država Palestina bude primljena u članstvo u Ujedinjenim nacijama”.

Britanija i Švajcarska bile su uzdržane, a preostalih 12 članica Saveta bezbednosti – Slovenija, Sijera Leone, Rusija, Južna Koreja, Mozambik, Malta, Japan, Francuska, Gvajana, Ekvador, Kina i Alžir – glasalo je ”za”.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv. U slučaju da Savet bezbednosti usvoji rezoluciju, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN kako bi postala punopravna članica.

U 193-članoj Generalnoj skupštini nema veta, a kako oko 140 zemalja priznaje državu Palestinu, njen prijem bio bi odobren. Palestinski predstavnici osudiili su odluku SAD da ulože veto, ocenivši je ”nepravednom, neetičkom i neopravdanom”, preneo je Rojters.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zahvalio se SAD na odluci da stave veto.

”Sramotni predlog je odbijen. Nema nagrade za terorizam”, rekao je Kac.

Zamenik predstavnika SAD pri UN Robert Vud je nakon glasanja istakao da su SAD ”odlučno radile da podrže državnost Palestine u kontekstu sveobuhvatnog mirovnog sporazuma koji bi trajno rešio izraelsko-palestinski sukob”.

”Dugo smo pozivali palestinske vlasti da preduzmu neophodne reforme kako bi pomogli u dostizanju spremnosti za državnost i napominjemo da Hamas, teroristička organizacija, trenutno ima moć i uticaj u Gazi, sastavnom delu države predviđene ovom rezolucijom”, rekao je Vud, i dodao da je to nerešeno pitanje koje osporava ispunjenje kriterijuma da se podnosilac zahteva smatra državom.

On je naveo da je predsednik SAD Džozef Bajden od početka rata u Pojasu Gaze govorio da se održivi mir u regionu može postići samo pomoću rešenja o dve države.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja je rekao da su korišćenjem veta SAD pokazale ”šta zaista misle o Palestincima”.

”Cilj je da se slomi volja Palestinaca, da se jednom za svagda nateraju da se potčine okupatorskoj vlasti, da se pretvore u sluge i drugorazredne osobe, a možda i da ih jednom za svagda oteraju sa njihove teritorije”, rekao je Nebenzja.

On je dodao da, uprkos tome, ova odluka stvara suprotan uticaj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare