13. Februara 2023.

SAD pozvale svoje građane da napuste Rusiju “što je pre moguće”: U opasnosti ste

“Ne putujte u Rusiju zbog nepredvidivih posledica ruske invazije na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju diplomatskog predstavništva.

Drugi razlozi zbog kojih se ne preporučuje putovanje u Rusiju uključuju “moguće uznemiravanje i pritvaranje američkih državljana od strane bezbednosnih zvaničnika ruske vlade, proizvoljno sprovođenje lokalnih zakona, ograničenih letova ka i iz Rusije, kao i zbog mogućeg terorizma”.

Ambasada je podsetila da je od 21. septembra u Rusiji uvedena delimična mobilizacija. “Rusija može da uskrati priznavanje američkog državljanstva državljanima koji imaju dvojno, rusko-američko državljanstvo, da im uskrati pristup američkoj konzularnoj pomoći, spreči ih da napuste Rusiju i regrutuje ih”, navodi se u upozorenju.

Osim toga, američka ambasada je skrenula pažnju na činjenicu da je broj komercijalnih letova iz Rusije “izuzetno ograničen”, i svoje državljane uputila na automobile i autobuse kojima još uvek mogu da napuste zemlju.

“Ako želite da napustite Rusiju, trebalo bi da preduzmete akciju što je pre moguće”, saopštila je američka ambasada.

Diplomatska misija je istakla da je sada njena sposobnost da pruži pomoć Amerikancima “ozbiljno ograničena”. A uslovi za odlazak, uključujući opcije prevoza, takođe “mogu iznenada” biti ograničeni, upozorava se.

Osim toga, Ambasada SAD je svojim građanima u Rusiji savetovala da “izbegavaju bilo kakve političke ili društvene proteste” i da ne fotografišu snage bezbednosti na takvim dešavanjima.

Ambasada SAD izdala je slično upozorenje još u februaru prošle godine, nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, i od tada nije menjala preporuku. Kasnije je u septembru izdata preporuka da se ne putuje i ne napušta Rusija zbog početka delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji.

SAD dižu tenzije oko delimične mobilizacije iako je regrutovanje vojnika odavno završeno, a predsednik Rusije nije govorio o potrebi za dodatnim brojem vojnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije objasnio da pored regrutacije građana, koja je završena, delimična mobilizacija obuhvata i druge zadatke koji stoje pred Ministarstvom odbrane i na njima se radi.

“Regrutacija u okviru delimične mobilizacije trajala je dok nije regrutovan utvrđeni broj vojnika, neophodan za ispunjavanje postavljenih zadataka Oružanih snaga. Ministarstvo odbrane je faktički izvestilo da je utvrđen broj dostignut, pa je stoga regrutacija građana obustavljena i definitivno završena”, rekao je Peskov novinarima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare