SAD podržavaju stav da je ZSO već dogovorena, a ne predmet razgovora - BIGportal.ba
Region Vijesti

SAD podržavaju stav da je ZSO već dogovorena, a ne predmet razgovora

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su razgovori koje je vodio u Vašingtonu uoči današnjeg Molitvenog doručka bili uspešni za Srbiju, da je iz Stejt departmenta stigla još jedna potvrda da je postupanje predsednika Aleksandra Vučića ispravno i da štitimo nacionalne i državne interese tako da ne ugrozimo sopstvenu budućnost.

“SAD iskreno podržavaju stav da je Zajednica srpskih opština nešto što je prethodno dogovoreno, a ne predmet razgovora”, rekao je Dačić za Tanjug u Vašingtonu.

On je naglasio da je imao niz veoma važnih sastanaka u Stejt departmentu.

Savetnik američkog državnog sekretara Entoni Blinken, Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar bili su jasni da podržavaju principijelni stav Srbije, što je, kako je dodao Dačić i Blinken potvrdio u razgovoru sa predsednikom Srbije.

“Posebno je značajno to što su nas Šole i Eskobar uveravali da SAD iskreno podržavaju stav da je ZSO nešto što je prethodno dogovoreno, a ne predmet razgovora i da podržavaju stav da ZSO mora biti formirana pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma”, rekao je Dačić i naglasio da je važno za Srbiju to što je jasno rečeno šta su naše crvene linije i da ne možemo da dozvolimo da se poništi Briselski sporazum potpisan pre 10 godina.

Ministar je rekao da su mu zvaničnici Stejt departmenta rekli da će SAD biti transparentne, da će nas upoznavati o svemu i da zaista misle ozbiljno kada kažu da upozoravaju Kurtija da je ZSO nešto o čemu nema razgovora.

“Dobili smo jasno uverenje da SAD smatraju da je ZSO ono što prvo treba uraditi, sada, a ne posle i da visoko cene konstruktivnu poziciju Srbije, da bi želeli da to bude u korist celog našeg regiona”, rekao je ministar.

Bitno za Srbiju je, kako je naglasio Dačić, to što SAD ozbiljno razgovaraju sa partnerima o načinu na koji Kurtiju treba da se stavi do znanja šta mora da se uradi da se formira ZSO.

“Zadovoljni smo stavom, ne znamo kako će se na kraju završiti ali Srbija će svakako biti konstruktivna”, rekao je Dačić i dodao da SAD daju podršku za nastavak strateških i bilateralnih odnosa Vašingtona i Beograda.

Ministar je naveo da je razgovarao i sa senatorom Ronom Džonsonom i kongresmenkom Klaudijom Teni koja je kopredsedavajući srpskog kokusa, i ona je kako je dodao, dala predlog da delegacija kongresmena sa njom na čelu dođe u posetu Srbiju.

Uoči današnje sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, ministar spoljnih poslova naglasio je da je Srbija jaka samo onoliko koliko je jedinstvena i ocenio da je zato važno da posebna sednica parlamenta o KiM protekne u duhu državnog jedinstva i podrške politici koju vodi predsednik i Vlada Srbije, kao i da se uspostavi široka platforma za odbranu nacionalnih i državnih interesa, istovremeno vodeći računa o budućnosti zemlje.

“Veoma je bitno da se pokuša da se o ovom vitalnom nacionalnom i državnom interesu napravi državno i političko jedinstvo. Bilo bi veoma važno da sve političke stranke iskažu jedinstvo oko pitanja KiM za razliku od usko stranačkih interesa koji mogu da nanesu opasnu štetu našem državnom interesu”, rekao je Dačić.

On je dodao da je važno da se ne dozvoli da dođe do nekih restriktivnih mera prema Srbiji, sankcija i onoga što bi nas ugrozilo.

Danas objavljeno

Eksplozija u fabrici čokolade u SAD: Dvoje poginulih, devetoro nestalih

M.

IAEA: Pronađena većina uranijuma nestalog u Libiji

M.

Dan sećanja na žrtve bombardovanja – Vučić: Srpski duh ste lomili, ali ga nikada nećete slomiti

M.

Ostavite komentar