6. Septembra 2023.

Sad je jasno – Srbija je na Olimpijskim igrama!

Poslije utakmice Kanada – Slovenija postalo je jasno da je košarkaška reprezentacija Srbije osigurala učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Posle pauze koju su “Orlovi” napravili kada nisu uspeli da izbore učešće u Tokiju 2021. godine, seniorska selekcija najboljih srpsih košarkaša vraća se na najveće sportsko takmičenje na svetu.

Budući da je Kanada u četvrtfinalu u Manili obezbedila plasman u polufinale pobedom nad Slovenijom, jasno je da su dve najbolje evropske selekcije na Mundobasketu Srbija i Nemačka. Na taj način su timovi Svetislava Pešića i Gordona Herberta ispunili kvotu za dva najbolja evropska tima na Svetskom prvenstvu i obezbedili direktnu “vizu” za takmičenje u prestonici Francuske narednog leta.

Srbija je u Rio de Žaneiru, poslednji put kada je učestvovala na OI, osvojila srebrnu medalju.

Ranije su, pored Srbije i Nemačke, na Mundobasketu plasman na olimpijski turnir obezbedili Južni Sudan (najbolja afrička reprezentacija na SP), Japan (najbolja azijska reprezentacija na SP), SAD i Kanada (najbolje američke reprezentacije na SP), Australija (najbolja reprezentacija iz Okeanije na SP) i Francuska (domaćin OI).

To znači da su ostala otvorena još četiri mesta za Olimpijske igre, a za njih će biti organizovana četiri kvalifikaciona turnira koja će se održati od drugog do sedmog jula 2024. godine. Lokacije održavanja kvalifikacionih takmičenja još nisu poznate.

Sportklub.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare