5. Decembra 2023.

Sad je jasno, prelazimo crvenu liniju: Slijedi nam “savršena oluja”

Sastanak UN klimatske konferencije COP28 bio je prilično sumoran jer su naučnici objavili da je jasno da svet neće ispoštovati cilj postavljen u Parizu 2015.

Reč je o magčnih 1,5 stepeni odnosno da se globalno zagrevanje zadrži do tog nivoa, jer više ništa neće biti isto ako ga pređemo.

Naučnici su u Dubaiju predstavili godišnji izveštaj o glavnim naučnim zaključcima u prošloj godini, koji su uradili Future Earth and Earth League i World Climate Research Programme, koji inače od 2017. svake godine predstavljaju izveštaj na konferenciji članica UN-ove okvirne konvencije o promeni klime (UNFCCC).

A glavni ovogodišnji zaključak je da postaje jasno da će svet preći “crvenu liniju” i zagrejati se za više od 1,5 celzijusovih stepeni.

Sada je “minimalizacija magnitude i trajanja prelaska te granice ključna”, poručili su naučnici, koji dodaju da je hitno potrebno da se smanji korišćenje fosilnih goriva.

Takođe, navode i da su potrebne velike političke mere, ističući da metoda oslanjanja na prirodne “usisivače” ugljen-dioksida nisu pouzdane. Šume i močvare mogle bi, kako se svjet bude zagrevao, gubiti efikasnost u upijanju ugljen-dioksida, zbog čega će to zagađenje ostajati u atmosferi.

Naučnici su okupljenima govorili i o ubrzanom topljenju glečera, ali i o tome da će sve veći problem predstavljati tzv. združeni događaji kada se više nepovoljnih elemenata stapa u “savršenu oluju”.

U izvještaju se zatim govori o povezanosti klimatskih promena i gubitka bioraznolikosti, ulozi prehrambenih sistema u smanjenju emisija, kao i o tome kako će deo svetskog stanovništva biti “imobilizovan” zbog globalnih promena te neće moći da pobegne od posledica.

Ipak, najalarmantnija je, kako prenosi Jutarnji list, prva tačka – ona da svetske ekonomije nisu uspele da ograniče rast globalnih temperatura.

Prema nedavnim studijama do ambisa ćemo doći za šest godina, odnosno do kraja decenije. Međutim, nije svejedno koliko će se granica preći i koliko će dugo trajati “život u crvenom”.

Jasno je da će se svet suočiti s ekstremnim vremenskim fenomenima, problemima s hranom i zdravstvenim krizama koje će doneti “novo vreme”.

“Javna je tajna već sada da ćemo teško uspeti da se zaustavimo na toj ivici”, rekao je Niko Vunderling, naučnik na Postdamskom institutu za istraživanje klime u Nemačkoj, jedan od autora izveštaja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare