26. Septembra 2023.

SAD daju Poljskoj zajam od dve milijarde dolara za modernizaciju odbrane

Ta sredstva će doprineti jačanju istočnog krila NATO-a, smatra Vašington

Sjedinjene Države će dati Poljskoj zajam od dve milijarde dolara za modernizaciju odbrane, saopštio je Stejt department.

“Sjedinjene Države sa ponosom objavljuju potpisivanje sporazuma o direktnom zajmu za Poljsku u iznosu od dve milijarde dolara za podršku modernizaciji odbrane. Poljska je čvrst saveznik SAD, a bezbednost Poljske je od vitalnog značaja za kolektivnu odbranu istočnog krila NATO-a”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, “osim svoje glavne uloge podrške u olakšavanju međunarodne pomoći susednoj Ukrajini, Poljska je pokazala čvrstu posvećenost jačanju regionalne bezbednosti kroz snažna ulaganja u odbranu”. 

“Poljska nastavlja da demonstrira liderstvo u NATO-u na ispunjavanju obećanja o ulaganjima u odbranu na samitu u Velsu 2014. i planira da značajno proširi poljske oružane snage. Takođe, planira da odbaci svoju zaostalu vojnu opremu ruskog porekla u korist ambicioznog višegodišnjeg programa modernizacije odbrane vrednog više milijardi dolara”, navodi se.

Ističe se da će “prihodi od tog kredita dodatno unaprediti napore Poljske za modernizaciju vojske u širokom spektru, značajno doprinoseći jačanju odbrane i odvraćanja istočnog krila NATO-a.

Nedavno su SAD od Poljske tražile da pojasni izjave o prekidu vojne pomoći Ukrajini koje su zvaničnici te države dali, preneo je “Blumberg”, pozivajući se na višeg predstavnika američkog Ministarstva odbrane.

Prema rečima izvora, Poljska će nastaviti da podržava Ukrajinu, ali tačan stav ove zemlje o savezništvu sa Kijevom nije potpuno jasan. On, takođe, tvrdi da nesuglasice između saveznika nisu dovele do pukotina u jedinstvu koalicije za podršku Ukrajini.

Podsetimo, poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je ranije ove nedelje da je ta zemlja prestala da isporučuje oružje Ukrajini.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare