Prije nego što uopće pomislite na kuhanje, stručnjaci kažu da biste trebali razmisliti o reorganizaciji kuhinjskih ormarića
Tokom toplotnih talasa, neke namirnice koje se obično čuvaju u ormaru možda više nisu sigurne za čuvanje tamo i treba ih umjesto toga premjestiti u frižider. Kombinacija visokih temperatura i nepravilnog rukovanja hranom može stvoriti idealno okruženje za brzo razmnožavanje bakterija, što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.
Kontroverzno je to što stručnjaci kažu da kečap, koji se obično može čuvati na sobnoj temperaturi, treba čuvati u frižideru tokom perioda visoke temperature.
„Periodi ekstremnih vrućina povećavaju rizike povezane s nepravilnim rukovanjem hranom“, objasnila je Rachael Kiss iz Alliance Online . „Čak i mali propusti u higijeni hrane mogu imati značajne posljedice po vrućem vremenu.“
Dakle, je li vrijeme da svojoj kuhinji priuštite ljetno osvježenje?
Kombinacija visokih temperatura i nepravilnog rukovanja hranom može stvoriti idealno okruženje za brzo razmnožavanje bakterija, što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, rekli su stručnjaci. Kečap, koji se obično može čuvati na sobnoj temperaturi, treba premjestiti u frižider tokom toplotnog talasa – zajedno s ostalim začinima.
Maslac od kikirikija
Osnovna namirnica za doručak koju mnogi ljudi drže u svojim kuhinjskim ormarićima treba da se čuva u frižideru jer se na vrućini brže kvari. Čokolada, koja se može otopiti i razviti bijeli “cvjet” kada se ponovo ohladi, takođe se bolje čuva na nižoj temperaturi.
Hljeb
„Iako čuvanje hljeba u frižideru može uzrokovati da brže postane bajat, to može biti bolje nego da se upljesnivi u ormaru“, objasnio je Kiss.
Umaci
Kečap, senf i džem obično mogu ostati u ormaru, ali duže traju u frižideru tokom toplog vremena. Otvorene umake i namaze treba premjestiti u frižider, a čak i neotvorene umake može bolje čuvati na nižoj temperaturi.
Voće
Koštuničavo voće poput breskvi i nektarina također može prebrzo sazrijeti na vrućini. Određeno voće, poput bobičastog voća, također se brže kvari na toplijim temperaturama i treba ga čuvati u hladnjaku.
Deserti
Konačno, kolače i peciva sa kremom ili glazurom, koji su skloniji kvarenju, također treba čuvati u hladnjaku.
Ostali savjeti za sigurnost hrane tokom toplijih temperatura uključuju korištenje izoliranih torbi ili prijenosnih hladnjaka prilikom kupovine rashlađenih ili smrznutih namirnica i izbjegavanje ostavljanja namirnica u vrućem automobilu duži vremenski period.
Termometri za kućanske aparate trebaju se koristiti kako bi se osiguralo da su hladnjaci i zamrzivači na ispravnoj temperaturi od -5°C i -18°C.
„Ne ostavljajte kvarljivu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata, ili samo jedan sat ako je temperatura iznad 32°C“, upozorava Kiss i dodaje: „Budite oprezni kada jedete na otvorenom. Bilo da se radi o roštilju ili pikniku, provjerite da je meso pravilno kuhano i da nije predugo ostavljeno na suncu.“
Također je važno odvojiti sirovu i kuhanu hranu te koristiti različit pribor i daske za pripremu.
Toplotni talas je period ekstremno visokih temperatura u trajanju od najmanje tri dana, sa četiri nivoa rizika podijeljena bojama. Narandžasta i crvena predstavljaju visok i vrlo visok nivo rizika. U ovom slučaju je posebno važno obratiti pažnju na kvalitet hrane, pored vlastitog zdravlja.