16. Augusta 2023.

Sa takvim saveznicima, neprijatelji nam ne trebaju“: Francuska ljuta na SAD zbog Nigera

Nedavna posjeta zamjenika američkog državnog sekretara Viktorije Nuland Nigeru razbesnela je Francusku, NATO saveznika Vašingtona, objavio je „Figaro“, pozivajući se na neimenovane izvore francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

SAD su „učinile upravo suprotno od onoga što smo mislili da će uraditi“, preneo je francuski list komentar diplomate koji je tim povodom poručio:

„Sa takvim saveznicima, neprijatelji nam ne trebaju“.

Time što je poslala Vikotoriju Nuland u Niger, Amerika je pokazala da je spremna da razgovara sa liderima puča, navodi „Figaro“.

„Za (francuskog predsednika) Emanuela Makrona, u pitanju je bio kredibilitet Francuske, posebno u smislu diskursa prema demokratiji. Za Amerikance, čak i ako su zabrinuti zbog brzog povratka ustavnom poretku, prioritet je stabilnost regiona“, naveo je izvor francuskog lista.

Amerikanci jednostavno žele da iznad svega „zadrže svoje baze“ u regionu, naveo je francuski diplomata, ocenjujući da Vašington neće oklevati da odustane od zahteva, kako to nazivaju „ustavnog legaliteta“, da bi postigao svoj cilj.

Sada, Pariz strahuje da bi Vašington mogao da, iza leđa Francuskoj, postigne sporazum sa vojnom vladom Nigera.

Pariz je, takođe, nezadovoljan činjenicom da uprkos tome što i Francuska i SAD imaju snage u Nigeru, nezadovoljstvo lokalnog stanovništva izaziva samo prisustvo francuskih vojnika, preneo je RT.

Eskalacija u Nigeru

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

Lideri većine zapadnih zemalja i regionalna afrička organizacija EKOVAS osudili su prevrat. Početkom avgusta, učesnici hitnog sastanka načelnika generalštabova Oružanih snaga zemalja EKOVAS-a održanog u Abudži usvojili su plan u slučaju vojne intervencije u Nigeru.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare