19. Septembra 2023.

S 97 godina u Ginisovu knjigu rekorda

Lesli Haris sa Novog Zelanda postavio je Ginisov svetski rekord i zvanično je najstariji moto trkač na svetu. I on se još uvek takmiči i ne pokazuje znake zaustavljanja uprkos tome što ima skoro 100 godina!

Ranije ove godine i samo tri nedelje pre svog 98. rođendana, Lesli je učestvovao na Festivalu klasičnih motocikala u Oklandu.

To je trka u kojoj se Lesli ranije takmičio, a čak je i pobedio 2019. u svojoj 93. godini. Lesli nije mogao da prisustvuje događaju od 2020. nakon što je u nezgodi pretrpeo brojne slomljene kosti.

Internet stranica Ginisove knjige rekorda izveštava da je motocikl skliznuo sa nosača dok je Lesli pokušavao da montira mašinu. Posledica pada ostavila je Leslija sa šest slomljenih rebara i dugo vremena za oporavak. Takođe je imao zamenu kuka 2019. godine, nešto što je prilično uobičajeno za ljude tih godina.

Na događaju 2023, Leslie je koristio svoj istorijski BSA Bantam od 175 kubika i uspeo je da obezbedi četvrto mesto. Ipak, nije bio sam na ovogodišnjem takmičenju, pošto je njegov sin Rod bio osmi, a unuka Olivija je osvojila je 21. mesto.

“Dosledno vreme kruga je ključni element u svim moto sportovima, omogućavajući trkačkim timovima da imaju bolju kontrolu nad gorivom i habanjem vozila. To je veština za koju je potrebno mnogo godina da se savlada bez modernih mašina za merenje vremena”, rekao je njegov sin Rodi.

Takođe je otkrio da Les neće uskoro da okači svoju kacigu i tvrdi da je još uvek u potrazi za još performansama male dvotaktne mašine.

“Lesu je bilo veoma važno da može da vozi stazu i da se takmiči za trofej koji je osvojio na prethodnom izdanju. Njegova strast su trke sa svojim BSA Bantam klasičnim motociklima na bilo kom trkačkom događaju na koji može da učestvuje. Zauzet je modifikacijom svog motocikla kako bi se pripremio za sledeći događaj i da bi odgovarao njegovom ostarelom okviru.”

Kako Les sam kaže: “Još nisam završio, ne moram da idem.”

Motomagazin.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare