4. Oktobra 2023.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu ambasadorki Moldavije

Moskva kritikuje Kišinjev zbog politički motivisanog progona medija na ruskom jeziku u Moldaviji.

Ambasadorka Moldavije u Ruskoj Federaciji Lilian Darijus pozvana je danas u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde joj je uručen oštar protest zbog pritiska na medije na ruskom jeziku, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Moldavskoj strani uručen je oštar protest u vezi sa tekućim politički motivisanim progonom medija na ruskom jeziku u Moldaviji, čija je druga manifestacija bila odluka da se direktor novinske agencije ‘Sputnjik Moldavija’, Vitalij Denisov, protera iz zemlje 13. septembra”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Kako se navodi, moldavska ambasadorka obaveštena je da je, kao recipročna mera, jednom broju lica zabranjen ulazak u Rusiju zbog njihove uloge u ograničavanju prava ruskih novinara u Moldaviji i podsticanjem antiruskih osećanja, prenose “RIA Novosti”.

Sredinom septembra, direktor “Sputnjika Moldavije” Vitalij Denisov rekao je za “RIA Novosti” da će biti deportovan iz Moldavije.

On je objasnio da su službenici migracione službe došli kod njega u Kišinjev, stavili ga u automobil i sproveli na aerodrom sa nalogom za deportaciju prvim letom.

Prema rečima Denisova, moldavske vlasti tvrde da on predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost. Istog dana Denisov se vratio u Moskvu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare