13. Februara 2023.

Ruski vojnici u bazi Hmejmim dijele pomoć sirijskom stanovništvu stradalom u zemljotresu

Lokalno stanovništvo sada dolazi po pomoc´ direktno u rusku bazu. Ovaj korak preduzet je lično po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina.
„Zaista smo počeli da distribuiramo pomoc´ direktno iz naših skladišta po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina. Proces direktnog prenosa pomoc´i iz baze trebalo bi da pomogne da se proces ubrza. Uglavnom nam dolaze žrtve koje su privremeno smeštene u džamijama Rauda i Hurija: ovo su veliki punktovi za prikupljanje i smeštaj najbliži bazi“, objasnio je u intervjuu za Sputnjik radnik ruskog Centra za pomirenje zarac´enih snaga u Siriji u bazi Hmejmim potpukovnik Aleksandar Vasiljev.
Prema njegovim rečima, humanitarna pomoc´ u Hmejmim c´e se iz Rusije dostavljati svakodnevno, koliko god bude potrebno.

Istovremeno, u ruskoj vazduhoplovnoj bazi radi i ambulanta koja prima postradale u zemljotresu i pruža im svu neophodnu pomoc´. Ovde rade i gostujuc´i ruski lekari i lokalni sirijski lekari.
U Hmejmimu ima mnogo ljudi kojima je potrebna pomoc´. Prave se redovi i za humanitarnu pomoc´ i za ambulantu. Istovremeno, svi zahvaljuju Rusiji na pomoc´i.
„Rusija nas nije napustila ni u kakvoj nevolji poslednjih godina. Rusija nam je pomagala da se borimo protiv terorizma, da obnovimo miran život u našoj zemlji, a zatim, tokom pandemije, Rusija nam je dala vakcinu. Sada nam pomaže da prevaziđemo posledice zemljotresa. Mislim da c´e se mnogi složiti sa mnom: ovo nikada nec´emo zaboraviti“, rekla je jedna od žena koje su čekale humanitarnu pomoc´ u ruskoj bazi.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihtera je 6. februara rano ujutro pogodio jugoistočnu Tursku i severni deo Sirije. Istog dana dogodio se još jedan zemljotres – jačine 7,6 stepeni. Prema poslednjim podacima, poginulo je više od 29,5 hiljada ljudi, a povređeno više od osam hiljada. Takođe je stradalo nekoliko regiona Sirije, a zemljotres se osetio i u libanskoj prestonici Bejrutu. U Siriji je prema poslednjim informacijama poginulo oko 8,5 hiljada ljudi, a povređeno je oko deset hiljada.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare