17. Augusta 2023.

Ruski T-90 pokreće vještačka inteligencija: Spreman je

Tehnologija vještačke inteligencije ugrađena je u tenk T-90 “proriv”.

To je rekao na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu “Armija 2023“ šef Uprave za razvoj tehnologija veštačke inteligencije Ministarstva odbrane Rusije Vasilij Elistratov.

“Tenk T-90 “proriv” jedan je od malobrojnih oklopnih vozila u koje je već sada ugrađena tehnologija veštačke inteligencije”, rekao je on televiziji “Zvezda”.

Elistratov je dodao da se oklopna tehnika, koja se obnavlja posle akcija u zoni specijalne vojne operacije, vraća modernizovana na teren i sa elementima veštačke inteligencije.

“To su mašine za praćenje ciljeva koje zapravo mogu da zamene vojnika koji navodi top na cilj, međutim, vojnik ipak na kraju izdaje naredbu za upotrebu oružja. Top ima i sistem koji mu osigurava bezbednost. Elektronski sistem oklopnog naoružanja i tehnike može da bude osnova za upotrebu tenka bez posade”, dodao je on.

Veštačka inteligencija i robotizacija značajno šire mogućnosti u naoružanju i čuvaju živote vojnika. Elistratov je istakao da je ovo istorijski trenutak u kome je nastao novi rod vojske koji se zasniva na robotehnici i veštačkoj inteligenciji.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare